Dossier: bestrijding bacterieziekten met faagbiocontrole

Kiandro Fortuna, Dominique Holtappels, Jeroen Wagemans, Rob Lavigne, An Olaerts, Johan Van Vaerenbergh, Kaat Peeters, Jef Van Meensel

Research output: Contribution to journalA4: Article in journal not included in A1, A2 or A3

Abstract

Bacteriën veroorzaken in de landbouw belangrijke problemen, zoals gekke wortels bij tomaat, komkommer en aubergine. Bij prei leiden bacteriën tot bacterievuur en bij kool tot zwartnervigheid. Omwille van de resistentieproblematiek en een strenge wetgeving zijn er momenteel helaas weinig oplossingen tegen bacterieziekten. Mogelijk schuilt de oplossing bij biocontrole door middel van fagen. Dat zijn kleine virussen die bacteriën doden. ILVO en KU Leuven zoeken samen naar manieren om fagen in te zetten tegen bacterieziekten. In dit dossier stellen onderzoekers van de KU Leuven en ILVO faagbiocontrole al bestrijdingsmethode voor.
Vervolgens beantwoorden ze enkele vragen over het gebruik van faagbiocontrole tegen gekke wortels. Tot slot krijg je de belangrijkste resultaten van een enquête over de bestrijding van gekke wortels bij tomaat, komkommer en aubergine in Vlaanderen.

Virussen zijn biologisch alternatief voor gewasbeschermingsmiddelen : KU Leuven en ILVO voeren onderzoek naar gewasbescherming met fagen.
Gekke wortels overwinnen is geen hopeloze zaak: ILVO-onderzoeker Johan Van Vaerenbergh strijdt tegen gekke wortels
Resultaten van enquête 'Bestijding van gekke wortels'
8 vragen over fagen: Brug tussen onderzoek en praktijk.

Original languageDutch
JournalBoer & Tuinder
Pages (from-to)26-34
Number of pages9
ISSN0772-7054
Publication statusPublished - 2-Sept-2021

Keywords

  • B390-plant-breeding

Cite this