Een rechtvaardige landbouw- en voedseltransitie: over polarisatie en emancipatorische communicatie

Charlotte Prové, Maarten Crivits

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingContribution to book/anthology

Abstract

Onze voedselproductie is wereldwijd verantwoordelijk voor ongeveer een kwart van de broeikasgasuitstoot.1 Bedenk dat niet alleen grondstoffen zoals landbouwgrond, zaden, mest, water, olie, en veevoeder nodig zijn om voedsel op ons bord te krijgen. Daarnaast moeten we ook voedselverpakking, transport, verwerking van het voedsel, en verwerking van het voedselafval mee in rekening brengen. Dan loopt het cijfer op tot wel 37%. Op zijn zachtst gezegd heeft ons voedselsysteem dus een grote rol in het klimaatverhaal. Het goede nieuws is dat de laatste jaren het bewustzijn groeit dat structurele veranderingen, of een transitie, doorvoeren een dringende noodzaak is.
Original languageDutch
Title of host publicationKlimaat en sociale rechtvaardigheid
EditorsSacha Dierckx
Number of pages24
PublisherGompel & Svacina
Publication date2019
Pages277-300
ISBN (Print)9789463711630
Publication statusPublished - 2019

Keywords

  • B410-soil-science

Cite this