Energie. Zoektocht naar milieuvriendelijke energievormen

Johan Brouwers, Kristien Aernout, Kaat Jespers, Michel Geurds, Johan Liekens, Wim Buelens, Mieke Vandermersch, Bruno Fernagut, Hilde Wustenberghs

  Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingContribution to book/anthologypeer-review

  5 Downloads (Pure)

  Abstract

  * In tijden van relatief hoge prijzen voor een vat ruwe olie worden we geconfronteerd met onze sterke afhankelijkheid van ingevoerde energiebronnen. Energiebewust leven en werken is dan ook erg actueel. Niettemin is het energiegebruik in Vlaanderen met 34 % gestegen in de periode 1990-2004 en nam de broeikasgasemissie met 3,6 % toe.
  * De productie van elektriciteit uit hernieuwbare bronnen stijgt sterk: van 57,8 GWh in 1994 tot 627 GWh in 2004. Toch blijft het aandeel groene stroom in de netto-elektriciteitsproductie vrij klein: 1,3 %. Windkracht en elektriciteitsproductie uit biomassa en biogas brengen tegen 2010 de doelstelling van 6 % hernieuwbare energiebronnen in het bruto binnenlands elektriciteitsgebruik wel binnen bereik.
  * Biomassa kan ook worden gebruikt voor duurzame, rechtstreekse warmtetoepassingen. Meer dan de helft van de beschikbare biomassa in 2002 voor energetische valorisatie als warmte of elektriciteit bestond uit hout, houtafval en de organisch-biologische fractie van afval. Het (warmte)potentieel ervan is nog onvoldoende benut.
  * Energieteelt is een reële optie voor onze landbouw en kan substantieel bijdragen tot de realisatie van de doelstellingen voor transportbrandstoffen (diesel en benzine): 2 % biobrandstoffen tegen eind 2005 en 5,75 % tegen 2010. Nu dient alle aandacht te gaan naar de praktische realisatie van de teelt, de verwerking, de distributie en het eindgebruik van biobrandstoffen.
  * De start van het WKK-certificatensysteem begin 2005 zorgt voor een nieuw elan: de bouw van een aantal grote WKK-installaties levert een bijkomend vermogen van meer dan 500 MWe op. Samen met de reeds bestaande 790 MWe kwalitatieve WKK brengt die bijkomende capaciteit de Vlaamse doelstelling (1830 MWe kwalitatieve WKK tegen 2012) een hele stap dichterbij.
  Original languageDutch
  Title of host publicationMilieurapport Vlaanderen, MIRA-T 2005 : Thema's
  EditorsMarleen Van Steertegem
  Number of pages18
  Place of PublicationMechelen
  PublisherVlaamse Milieumaatschappij
  Publication dateDec-2005
  Pages61-78
  ISBN (Print)90 209 6512 3
  Publication statusPublished - Dec-2005

  Cite this