Onderwaterbeelden voor Netinnovatie op de SCH 135

Maarten Soetaert

    Research output: Contribution to journalA4: Article in journal not included in A1, A2 or A3

    Abstract

    Onderwaterbeelden voor Netinnovatie op de SCH 135
    Op 4 en 5 april voeren Maarten Soetaert en Christian Vanden Berghe van het Instituut voor Landbouw en Visserijonderzoek (ILVO) mee aan boord van de SCH 135 om onderwateropnames te maken van de interactie tussen het flyshoottuig en de vangst in het kader van het project Netinnovatie Kottervisserij deel 2.
    Het is de tweede reis waarbij de onderzoekers opnames maakte aan boord van de SCH 135, in maart 2017 voeren ze ook al eens mee. Op basis van de beelden die het ILVO in 2017 maakte in combinatie met literatuuronderzoek, maakten de onderzoekers samen met rederij Jaczon en CIV Westvoorn het plan om tijdens een nieuwe reis specifiek te letten op de ontsnapping van ondermaatse soorten door een 90 mm paneel in de rug van het flyshootnet. Ook was het voornemen om te kijken of ondermaatse soorten door middel van touwtjes en lichtjes richting het paneel gestuurd konden worden. In de Noordzee wordt reeds met dit paneel gevist door schepen in het TR2-vlootsegment, het is namelijk een verplichting in het kader van het kabeljauwherstelplan. Er werd een extra 50 mm kuil bevestigd achter het paneel om de vis die door het paneel ontsnapt te kunnen bemonsteren. Gedurende de eerste dag werd gevist in de Noordzee bij de Sandettie bank en de tweede dag in het kanaal onder Boulogne.
    ‘We moeten de beelden nog selecteren en analyseren’ aldus onderzoeker Maerten Soetaert, ‘maar we hebben al gezien dat ze van goede en heldere kwaliteit zijn, dus dat we er veel uit kunnen halen over de werking van het 90 mm paneel in de rug van het 90 mm paneel in de rug van het flyshoottuig’. Soetaerts eerste indruk is dat de vis in het net nauwelijks reageert op de touwtjes of op de lampjes die in het paneel gehangen werden. De 50 mm kuil werd al snel uit het net gesneden omdat deze de stand van het net te veel beïnvloedde, waardoor de testopstelling te veel ging afwijken van de opstelling in de praktijk. Verder toonde een eenmalige vangstanalyse van de kuil boven het paneel aan dat verlies van commerciële vangst door het paneel verwaarloosbaar was. Echter, omdat er vrijwel geen mul werd gevangen gedurende de onderzoeksdagen blijft het gissen of deze soort door het paneel ontsnapt.
    Het project Netinnovatie Kottervisserij deel 2 wordt ter voorbereiding op de aanlandplicht door de Nederlandse Vissersbond namens de kottersector uitgevoerd met steun uit het Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij.
    Original languageDutch
    JournalVisserijnieuws
    Publication statusPublished - Apr-2018

    Cite this