Verwerking en kookproces grijze garnaal geoptimaliseerd: Lang houdbaar eindproduct, vrij van bewaarmiddelen

Thomas Verhaeghe, Geertrui Vlaemynck

    Research output: Contribution to journalA4: Article in journal not included in A1, A2 or A3

    2 Downloads (Pure)

    Abstract

    Dat de Vlaamse grijze garnaal een absoluut topproduct is,
    staat buiten discussie. Samen met de visserijsector en de firma
    Brevisco werkte ILVO een nieuw verwerkingsconcept uit.
    Dat werd getest op pilootschaal en resulteerde in een gekookte grijze garnaal; vrij van bewaarmiddelen, met een houdbaarheid van veertien dagen. De garnalen kunnen daarna eventueel lokaal gepeld worden op de machines van Brevisco. Het traditionele verwerkingsproces – waarbij er aan boord wordt gekookt, gekoeld met zeewater en handmatig gepeld (doorgaans in het buitenland) – kan die houdbaarheid niet bieden. De innovatie zit eveneens in de optimalisatie van het kookproces. ILVO nam de procesparameters onder de loep en zocht combinaties die kunnen leiden tot een optimale smaak, geur, kleur, textuur en stabiliteit van de gekookte grijze garnaal.
    Original languageDutch
    JournalFood Process
    Volume23
    Pages (from-to)34-35
    Number of pages2
    Publication statusPublished - 1-Dec-2015

    Cite this