Zeevruchten: Microplastics op je bord?

Lisa Devriese, Sofie Vandendriessche, Colin R Janssen

Research output: Contribution to journalA4: Article in journal not included in A1, A2 or A3

Abstract

Onze samenleving lijdt aan een ‘plastic passion’. Plastic is werkelijk overal. Tot in zeevruchten tref je minuscule stukjes plastic, zogenaamde microplastics, aan. Microplastics is de naam voor stukjes plastic kleiner dan 5mm. Soms zijn ze zo gemaakt, denk maar aan de plastic pellets als grondstof gebruikt in de plasticindustrie of als schuurparels in verzorgingscrubs. Maar microplastics kunnen ook ontstaan door het uiteenvallen van grote stukken plastic afval of bij het wassen van synthetische kledij. Je vindt deze plastic vezeltjes en stukjes in onder andere mosselen en Noordzeegarnalen. De aanwezigheid van microplastics in ons voedsel haalt vaak het nieuws en zorgt voor ongerustheid bij de liefhebbers van al het lekkers uit zee. Maar moeten we ons ook echt zorgen maken?
Original languageDutch
JournalDe Grote Rede
Volume46
Pages (from-to)20
Number of pages1
ISSN1376-926X
Publication statusPublished - 2017

Cite this