Architectuur in rode klaver (Emile Redant)

  Activiteit: OverigeAndere soorten (prijzen, externe en andere activiteiten) - (Co)promotor bachelorthesis

  Beschrijving

  Rode klaver (Trifolium pratense) is een vlinderbloemige die is in staat is om luchtstikstof te fixeren in symbiose met Rhizobium bacteriën. Het is een zeer eiwitrijk gewas met een hoge droge stof opbrengst (11-15 ton ds/ha) waardoor het uitermate geschikt is als veevoer. Rode klaver heeft echter te kampen met een lage persistentie waardoor de plant na een drietal jaar uit het grasland verdwijnt.
  De persistentie wordt net als de ruwvoer opbrengst en hergroeicapaciteit mede bepaald door de architectuur (meer specifiek de vertakking). De vertakking van planten is afhankelijk van de mate waarin nieuwe axillaire meristemen worden geïnitieerd waaruit de okselknoppen gevormd worden, en het al dan niet uitgroeien van deze okselknoppen. Het vertakkingsproces wordt onder andere gereguleerd door de hormonen auxine, cytokinine en strigolacton en wordt beïnvloed door interne (genotype en ontwikkelingsfase) en externe (lichtkwaliteit, beschikbare voedingsstoffen …) factoren. Dit proces is nagenoeg universeel waardoor het mogelijk is de kennis afkomstig uit studies op modelplanten te vertalen naar andere gewassen zoals rode klaver.
  Het rode klaver species heeft een zeer grote genetische diversiteit en variatie in architectuur. Om na te gaan welke genetische factoren leiden tot de uiteenlopende vertakkingsfenotypen wordt de expressie van specifieke genen onderzocht, al dan niet na behandeling met hormonen. Dit gebeurt door middel van quantitative real-time polymerase chain reaction (Q-PCR). Dit onderzoek is een belangrijke stap in de ontwikkeling van meer persistente cultivars met een hogere droge stof opbrengst door middel van marker assisted selection (MAS).


  co-promotor van Emile Redant samen met Annemie van Minnebruggen
  Periode1-mrt.-201215-jun.-2012
  Gehouden opHogeschool Gent, België