Coastbusters: kustbescherming via natuurlijke riffen

Activiteit: Gesprek of presentatieLezing en mondelinge bijdrage

Beschrijving

Traditionele vormen van kustbescherming zoals dijken en dammen worden sterk in vraag gesteld wegens de hoge onderhoudskost, beperkte flexibiliteit, negatieve ecologische effecten en adaptatiemogelijkheden. Sinds enige tijd wordt wereldwijd de aanleg van gezonde ecosystemen (die een natuurlijke buffer bieden tegen stormvloeden, zeespiegelstijging en kusterosie) beschouwd als een veel betere oplossing tegen overstromingen wegens veiliger, beter bestand tegen de klimaatverandering, kostenefficiënt en milieuvriendelijk.
Coastbusters richt zich op de ontwikkeling van drie “natuur-gebaseerd ontwerp” (NID) oplossingen die de weerbaarheid van de kust tegen stormen en overstromingen versterkt door middel van bio-stabiliserende methodes. De drie concepten die we testen zijn gebaseerd op natuurlijke processen: koker bouwende polychaete wormen, marine flora en schelpdieren. Elke soort heeft een specifieke biogene structuur waardoor ze een natuurlijk rif kunnen opbouwen. Het doel van dit rif is natuurlijke sedimentatie te induceren en de vooroever te beschermen tegen erosie en bijgevolg een bijdrage te leveren aan kustverdediging.
Strandopspuitingswerken alleen zijn soms onvoldoende om zo’n gezond kustecosysteem op te bouwen omwille van specifieke lokale problemen van erosie. Het concept van bio-stabilisatie, dat in dit project wordt onderzocht, zal een extra “kustecosysteem bouwmiddel” worden om met dergelijke erosieproblemen om te gaan.
Partners: DEME, Jan De Nul, Sioen, eCoast en ILVO.
Periode24-jan.-2020
Titel evenementZeeUitZicht
Soort evenementAndere
LocatieOostende, BelgiëTonen op kaart