Beschrijving
Aangezien de landbouwsector vaak met de vinger wordt gewezen in de klimaatdiscussie, wordt in deze studie nagegaan wat de klimaatimpact is van de productie van een kilogram rauwe melk op een Vlaams melkveebedrijf, met name de Hooibeekhoeve. Om dit uit te voeren wordt gebruik gemaakt van een online berekeningstool; de Cool Farm Tool (CFT). Het eerste deel van deze studie omvat een literatuuronderzoek, waarin vier aspecten aan bod komen: de klimaatimpact van de landbouwsector, de voornaamste bronnen van broeikasgasemissies op een melkveebedrijf, maatregelen om broeikasgasemissies te reduceren, en manieren om broeikasgassen te berekenen. Daarop volgt een inleiding op de CFT.Om de broeikasgasemissies te kwantificeren, zijn verschillende modellen en rekentools ontwikkeld. De cradle-to-farmgate berekening, zoals gebruikt in de CFT, houdt rekening met alle emissies gelinkt aan de productie en het transport van de inputstromen, evenals de emissies die op het bedrijf zelf plaatsvinden en die gebeuren tijdens het transport naar de verwerker.
Het opzet van deze studie was m.b.v. de CFT nagaan wat de voornaamste emissiebronnen zijn op de Hooibeekhoeve, een proefcentrum gelegen te Geel. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van gegevens voor de periode januari 2017 t.e.m. januari 2018. De koolstofvoetafdruk bedraagt 1,26 kg CO2-equivalenten (CO2e) per kg melk gecorrigeerd voor vet- en eiwitgehalte (FPCM). De grootste emissiebron op de Hooibeekhoeve is de pensfermentatie, gevolgd door de voederproductie. Daarnaast werden verschillende simulaties uitgevoerd gericht op emissiereductie en vergeleken met de huidige situatie: gras vervangen door grasklaver (9,82 % reductie), toepassen van beweiding (6,40 % reductie), jongveestapel reduceren (3,13 % reductie), duurzame energie gebruiken (3,03 % reductie), en rantsoenaanpassing naar 70/30 verhouding kuilmaïs/kuilgras (0,56 % reductie).
De resultaten bekomen uit de CFT moeten met de nodige voorzichtigheid worden geïnterpreteerd. De CFT vereenvoudigt voor sommige emissiebronnen de invoer, waardoor niet voor elke bron de volledige emissie wordt berekend. Daarnaast werd gebruik gemaakt van gegevens van een specifiek melkveebedrijf, waardoor resultaten bekomen in dit onderzoek enkel van toepassing zijn op de Hooibeekhoeve. Bovendien is dit een proefcentrum, waardoor resultaten kunnen afwijken. Verder onderzoek met een ruimere dataset is nodig om de emissie van een standaard Vlaams melkveebedrijf in kaart te brengen.
Periode | jun.-2019 → … |
---|---|
Gehouden op | KULeuven Campus Geel, België |
Mate van erkenning | Nationaal |