Morfologische, fysiologische en moleculaire karakterisering van de plantenarchitectuur van Trifolium pratense (rode klaver) (Kim De Paepe)

 • Annemie Van Minnebruggen (Copromotor)

  Activiteit: OverigeAndere soorten (prijzen, externe en andere activiteiten) - Andere

  Beschrijving

  Rode klaver behoort tot de vlinderbloemigen en kan omwille van zijn vermogen tot stikstoffixatie een belangrijke bijdrage leveren in het verhogen van de opbrengst van gras/klaver mengsels. Omwille van het hoge gehalte aan eiwitten en meervoudig onverzadigde vetzuren verbetert rode klaver zowel bij begrazing als in kuilvoeder de voedingswaarde waardoor de kwaliteit van melk en vlees toeneemt. De huidige rode klaver rassen zijn echter weinig persistent, waardoor het areaal in Vlaanderen erg beperkt is.

  Om het toepassingsgebied van rode klaver uit te breiden wordt het architecturaal aspect van persistentie geanalyseerd in de groep Groei en Ontwikkeling. Naast persistentie is vertakking ook van cruciaal belang voor economisch belangrijke kenmerken zoals opbrengst en zaadproductie. Kennis van de genetische achtergrond en van de bestaande diversiteit in rode klaver is belangrijk voor toekomstige ILVO veredelingsprogramma’s voor het verkrijgen van nieuwe cultivars met een verbeterd competitievermogen en grotere opbrengst.

  Deze stage kadert volledig in een bestaand onderzoeksproject waarbij de morfologische, fysiologische en moleculaire aspecten van vertakking in rode klaver onderzocht worden. Voor het moleculaire luik zal de student tijdens deze stage kennis vergaren over verschillende moleculaire technieken zoals de isolatie van DNA uit plantmateriaal, polymerase chain reaction (PCR) technologie en sequentie analyse. Naast een beperkte morfologische analyse zal de vertakking ook op fysiologisch niveau bekeken worden. Hiervoor zal de invloed van de hormonen auxine en strigolacton op de vertakking in een beperkt aantal genotypen van rode klaver bestudeerd worden.


  Begeleiding stage
  Periode8-aug.-20119-sep.-2011
  Gehouden opUniversiteit Gent, België