Studiedag 'De Vlaamse grijze garnaal: ontwikkelingen en innovaties'

Thomas Verhaeghe (Spreker)

    Activiteit: Gesprek of presentatieLezing en mondelinge bijdrage

    Beschrijving

    Het is een Vlaamse publiekslieveling: Crangon Crangon, de noordzeegarnaal of de grijze garnaal. De Belgische grijze garnaal is een onovertroffen lekkernij. Er is geen enkel visserijproduct waar de Vlaming meer geld aan geeft.

    De Vlaamse garnaalvissers doen hard hun best om dit imago te verbeteren en een kwaliteitsvol en duurzaam product af te leveren. Zij kijken steeds naar vernieuwingen. Zowel rond de vangsttechnieken, het vissen via pulskor, als rond het kookproces en de op de markt gebrachte duurzame “niche”producten.

    Zo is er de Vlaamse garnaal zonder bewaarmiddelen, erkend als streekproduct, al dan niet gepeld. Ook worden er inspanningen geleverd om garnalen rauw aan te landen. Deze kunnen zo verkocht worden of aan land gekookt worden. Vlaamse vissers hebben de jongste jaren flinke inspanningen gedaan. Genoeg stof voor een lang, maar boeiend verhaal.

    De Vlaamse grijze garnaal: het kookproces onder de loep
    Periode1-jul-2015
    Gehouden opILVO, België