(A)biotische stresstolerantie in Ilex crenata: hoge bodem-pH en de pathogeen Berkeleyomyces basicola

Projectdetails

Beschrijving

Centrale onderzoeksvraag/doel

Ilex crenata (Japanse hulst) wordt gebruikt als alternatief voor door buxusmot geplaagde Buxus. Daarbij wordt I. crenata gebruikt als haagplant of in diverse snoeivormen. Verschillen in bodemvereisten tussen Buxus en Ilex crenata kunnen voor problemen zorgen in de tuin. In tegenstelling tot Buxus, verkiest I. crenata een lage bodem pH. Vlaamse tuinen hebben door het gebruik van verhardingen en kalkrijke kiezels vaak een verhoogde bodem pH. Vooral bij hoge bodem-pH kan ook de bodemschimmel, Berkeleyomyces basicola (voorheen Thielaviopsis basicola, syn. Chalara elegans) voor problemen zorgen bij I. crenata.


Onderzoeksaanpak

Een onderzoeksproject, op initiatief van het bedrijf Plant Select, bestudeert de mogelijkheid om via veredeling tot een meer tolerante I. crenata te komen, zowel voor wat betreft hoge bodem-pH als voor ziekteresistentie. Hiervoor worden technieken ontwikkeld die het veredelingsproces kunnen ondersteunen en zal er meer inzicht verworven worden in de interacties tussen de plant, bodemschimmel en de bodem-pH. 


Relevantie/Valorisatie

De opgebouwde kennis en resultaten moeten toelaten om gericht en strategisch aan veredeling te doen en een nieuw sortiment I. crenata te ontwikkelen dat beter aangepast is voor duurzaam gebruik in de tuin.


Financiering
VLAIO

Externe partner(s)
KULeuven - Fac. Bio-ingenieurswetenschappen
Plant select
AcroniemILEX
StatusIn uitvoering
Effectieve start/einddatum1/10/2030/09/24

Vlaamse Disciplinelijst

  • Gewasbescherming in de tuinbouw

Data Management Plan vlag voor FRIS

  • DMP niet aanwezig

Vingerafdruk

Bekijk de onderzoeksonderwerpen aangekaart door dit project. Deze labels worden gegenereerd op basis van de onderliggende toekenningen/beurzen. Samen vormen ze een unieke vingerafdruk.