Astaxanthine uit inheemse stammen van de bloedregenalg, Haematococcus pluvialis

  Projectdetails

  Beschrijving

  Centrale onderzoeksvraag/doel
  Kunnen we het voedingssupplement astaxanthine op een kostefficiënte manier laten produceren door een geschikte variant van de bloedregenalg (Haematococcus pluvialis)? Astaxanthine (een carotenoïde) is in aquacultuur een component van vis- en garnalenvoer met een kleurende eigenschap (roze/oranje). Tot op heden is het peperduur in zijn opgezuiverde natuurlijke vorm. Dit project onderzoekt de potentie van de kweek van lokale stammen van de bloedregenalg in ons klimaat met een behoorlijke astaxanthine-opbrengst. Bedoeling is om de intraspecifieke variatie van de algen te bestuderen qua opbrengst van astaxanthine. Met geselecteerde stammen of een combinatie van stammen mikken we ook al op opschalingstests. Dat impliceert dat we grotere batches zullen verwerken in garnaalvoer en op die manier de beoogde effecten van pigmentatie en immunostimulatie evalueren in de kweek van tropische garnalen, nl. Litopenaeus vannamei.

  Onderzoeksaanpak
  We leggen een collectie aan van de ééncellige bloedregenalg (Haematococcus pluvialis), meerbepaald van lokale stammen uit verschillende microhabitats in NW Europa. Uit deze collectie kweken we isolaten op laboratoriumschaal. We evalueren deze op groei en carotenogenesis onder standaard laboratoriumomstandigheden. We schalen een aantal (mono/poly)culturen op onder gematigde klimatologische omstandigheden en vergelijken deze culturen op groeisnelheid en totale opbrengst van astaxanthine. Tenslotte verwerken we de biomassa van deze culturen in garnaalvoer en testen we op biobeschikbaarheid, pigmentatie en immunostimulatie in de tropische garnaal Litopenaeus vannamei .

  Relevantie/Valorisatie
  Carotenoïden zijn belangrijk in het voedsel van garnalen wegens hun vitale rol in de fysiologie en de gezondheid van de garnaal. Daarnaast zijn carotenoïden zoals astaxanthine verantwoordelijk voor de typische roze kleur van garnalen na het koken. Deze kleur wordt door de consument beschouwd als een kwaliteitskenmerk van garnaal. In de huidige kweekpraktijk worden carotenoïden daarom toegevoegd aan het garnalenvoer, meestal onder de vorm van astaxanthine. De synthetische vorm van astaxanthine is verboden in de commerciële kweek van garnalen. De natuurlijke en opgezuiverde vorm is zeer duur (2000 US$ per kg). Een goedkoper alternatief, namelijk gekweekt onder gematigde klimatologische omstandigheden zonder extractie is daarom meer dan welkom.
  AcroniemASTAXANTHINE
  StatusVoltooid
  Effectieve start/einddatum1/10/1230/09/16

  Data Management Plan vlag voor FRIS

  • DMP niet aanwezig

  Vingerafdruk

  Bekijk de onderzoeksonderwerpen aangekaart door dit project. Deze labels worden gegenereerd op basis van de onderliggende toekenningen/beurzen. Samen vormen ze een unieke vingerafdruk.