Algemeen kaderOndanks het wijdverspreide gebruik van roestvrij staal krijgt de voedingsindustrie nog vaak te maken met fouling en biofilmvorming (een flinterdunne korst van zich hechtende, ongewenste bacteriën). Dit heeft invloed op zowel het productierendement als op de productveiligheid en –kwaliteit. Daarom is binnen CLEANSURFACE onderzocht of fouling en biofilmvorming kan beperkt worden via innovatieve materialen, coatings en fysische behandelingen van het roestvrij staal. Ook de fouling- en biofilmvormingmechanismes zijn onderzocht, samen met de mogelijke optimalisatie van reiniging- en desinfectieprocessen die hiertegen ingezet kunnen worden.
OnderzoeksaanpakIn eerste instantie is de fouling en biofilmvorming gekarakteriseerd in een aantal geselecteerde levensmiddelenbedrijven. Dit gebeurde op basis van klassieke microbiologische analyses, moleculaire technieken en chemische analyses. Daarnaast zijn er modelsystemen opgesteld in laboratoriumomstandigheden. Vergelijkbare fouling is daarbij aangebracht om zo het kleefgedrag van de verschillende oppervlaktebehandelingen uit te testen. Om de toepasbaarheid en het effect in praktijkomstandigheden na te gaan heeft ILVO case studies uitgevoerd in de Food Pilot en in de deelnemende levensmiddelenbedrijven.
Relevantie/ValorisatieHet onderzoek geeft aanleiding tot het gebruik van innovatieve behandelingen van roestvrij staal binnen de voedingssector, en tot een aanpassing van reinigingsprocedures. Het is voortaan mogelijk om met de inox-machines voedsel te produceren met minder productverlies, lagere productiekosten, langere houdbaarheid, vermindering van voedsel gerelateerde bacteriële uitbraken en een verlaagde milieu-impact. Alle resultaten zijn voor de bedrijfswereld vastgelegd in de brochure 'oppervlaktebehandelingen &-coatings', een uitgave van Flanders'FOOD.