BIOFILMVORMING IN DRINKWATERSYSTEMEN VAN VARKENS EN PLUIMVEE

Projectdetails

Beschrijving

Algemeen kader

De drinkwaterkwaliteit voor varkens en pluimvee in hun stallen is in het kader van de algemene gezondheidsstrategie soms onderbelicht, en nochtans erg belangrijk. Met name de vorming van een biofilm binnenin de drinkwaterleidingen is op veel veeteeltbedrijven een bron van problemen betreffende drinkwaterkwaliteit. In het project Biofilmprevent is het hoofddoel te komen tot een beheersing van biofilmen in drinkwaterleidingen bij varkens en pluimvee en op die manier een goede microbiologische kwaliteit van het drinkwater te garanderen. 


Onderzoeksaanpak

De onderzoekers gaan specifieke protocols uitwerken voor reinigen en ontsmetten van drinkwaterleidingen bij varkens en pluimvee om biofilm te verwijderen. Daarnaast komen er ook protocols voor ontsmetten van het drinkwater zelf, op basis van een reeks tests die nagaan hoe best kan worden voorkomen dat biofilmen ontstaan, en die bekijken hoe de goede microbiologische kwaliteit van het drinkwater kan gegarandeerd blijven. Dit onderzoek gebeurt enerzijds in in vitro-test modellen in het labo en anderzijds op praktijkbedrijven. De sleutel van de beoogde protocols ligt in de verbeterde  kennis van de microbiologische samenstelling van biofilms die voorkomen op varkens- en pluimveebedrijven.  


Relevantie/Valorisatie

Dit project genereert een betere advisering omtrent drinkwaterbehandeling en reiniging van drinkwaterleidingen aan de veehouders. Door verbeteren van de drinkwaterkwaliteit van bron tot nippel gaat de algemene gezondheidsstatus van de dieren erop vooruit, wat resulteert in een optimale technische prestatie van de dieren en een daling van het antibioticagebruik.

AcroniemBIOFILMPREVENT
StatusIn uitvoering
Effectieve start/einddatum1/09/2231/08/26

Data Management Plan vlag voor FRIS

  • DMP niet aanwezig

Vingerafdruk

Bekijk de onderzoeksonderwerpen aangekaart door dit project. Deze labels worden gegenereerd op basis van de onderliggende toekenningen/beurzen. Samen vormen ze een unieke vingerafdruk.