Projectdetails
Beschrijving
BREADCRUMB is een toonaangevend door ILVO gecoördineerd Europees onderzoeksproject met 20 EU onderzoekspartners, over de invloed van voedingshandelsnormen op voedselverliezen. De centrale vraag is in welke mate de door handel of overheid opgelegde minimale eisen voor de voedingsproducten een rol spelen bij het vergroten van de voedselverliezen in verschillende waardeketens. Het doel is enerzijds (1) om een brede kijk te krijgen op de bestaande handelsnormen voor voeding in de EU (vb. voorschriften in lastenboeken), hun onderlinge samenhang en hun bijdrage aan het voedselverlies, en (2) een kwantitatieve en kwalitatieve beoordeling te maken van het voedselverlies in vijf productgroepen: groenten en fruit, vlees, eieren, granen en vis. Deze schattingen worden gemaakt door bestaande gegevens te combineren met nieuwe gegevens die binnen het project worden verzameld.
Onderzoeksaanpak
ILVO zet expertise in op het gebied van management, gegevensverzameling, analyses en modellering. Er zijn 16 casestudies binnen de vijf voedingsgroepen. ILVO doet daarvoor de ruwe data verzameling en de analyse. Samen met andere partners worden vervolgens geavanceerde modelleringstechnieken toegepast om de relatie tussen voedingshandelsnormen en voedselverlies te verduidelijken. In een derde stap worden oplossingen en aanbevelingen ontwikkeld om voedselverlies te verminderen en te voorkomen op basis van (verbeterde) voedingshandelsnormen. De onderzoekers werken ook plannen uit om de markttoegang voor suboptimale voedingsmiddelen te bevorderen. De onderzoekstaken binnen het BREADCRUMB-project zijn verdeeld over zes werkpakketten, waarbij ILVO er twee leidt en actief deelneemt aan de andere vier.
Relevantie/Valorisatie
Verwacht wordt dat de innovatieve, bruikbare inzichten aanzienlijk kunnen bijdragen aan het verminderen of vermijden van voedselverlies. De inzichten zijn wellicht direct toepasbaar voor de betrokken actoren. Actoren in de voedingsketen krijgen een efficiëntere markttoegang en zien bovendien het commerciële potentieel van suboptimale voedingsmiddelen toenemen.
Acroniem | BREADCRUMB |
---|---|
Status | In uitvoering |
Effectieve start/einddatum | 1/01/24 → 31/12/26 |
Links | https://www.breadcrumb-project.eu/ |
Data Management Plan vlag voor FRIS
- DMP aanwezig