Code van goede praktijk voor het energie-efficiënt gebruik van mechanische ventilatie in de intensieve veehouderij

    Projectdetails

    Beschrijving

    Centrale onderzoeksvraag/doel
    In welke mate en via welke maatregelen kan het elektriciteitsverbruik voor de mechanische ventilatie van stallen omlaag? Dit project heeft als doel een code van goede praktijk inzake energiezuinig ventileren op te stellen. Ventilatie is goed voor de helft van het elektrisch energieverbruik in de intensieve veehouderij. In de meeste gevallen kan de landbouwer nog gevoelig besparen door o.a. energiezuiniger te ventileren of aanpassingen te doen aan de bestaande installatie of inregeling van de klimaatcomputer.

    Onderzoeksaanpak
    We vergelijken de meest courante ventilatiesystemen op vlak van energieverbruik. We bundelen de beschikbare kennis inzake het correct instellen van mechanische ventilatiesystemen. We becijferen het meerverbruik bij suboptimale instellingen of bij gebrekkig onderhoud van de ventilatiesystemen aan de hand van praktijkmetingen in stallen en via een proefopstelling. We ontwikkelen een rekentool om als landbouwer zelf besparingen te bepalen. We plaatsen al deze informatie overzichtelijk samen in een gebruiksvriendelijke ‘code van goede praktijk’ die toelaat de instelling van de regelaar en sturing van ventilatoren te optimaliseren en ideale randvoorwaarden te creëren voor energiezuiniger ventileren.

    Relevantie/Valorisatie
    Dit project biedt een antwoord op een dringende behoefte in de veehouderij: Er blijkt onvoldoende kennis aanwezig onder de landbouwers over energiezuinig ventileren  - getuige daarvan de vele oproepen die het Innovatiesteunpunt voor Land- en Tuinbouw en de praktijkcentra rond dit thema krijgen. De onderzoekers besteden veel aandacht aan de verspreiding van de onderzoeksresultaten en de code: Er worden studiedagen georganiseerd waarop de landbouwer wegwijs gemaakt wordt in het thema van zuinig ventileren. Met de testopstelling worden educatieve demo's gehouden op beurzen (Agriflanders, Agribex) en opendeurdagen (bij Inagro). De code van goede praktijk wordt ruim verspreid en is vrij ter beschikking. Een korte samenvatting verschijnt in de vulgariserende pers.
    AcroniemENERVENT
    StatusVoltooid
    Effectieve start/einddatum1/01/0931/10/11

    Data Management Plan vlag voor FRIS

    • DMP niet aanwezig

    Vingerafdruk

    Bekijk de onderzoeksonderwerpen aangekaart door dit project. Deze labels worden gegenereerd op basis van de onderliggende toekenningen/beurzen. Samen vormen ze een unieke vingerafdruk.