Detectie en karakterisering van melkbedervende Pseudomonas proteasen in UHT-melk

 • Marchand, Sophie (Voormalig Onderzoeker)
 • De Block, Jan (Voormalig Projectverantwoordelijke)

  Projectdetails

  Beschrijving

  Centrale onderzoeksvraag/doel
  In dit project wordt onderzoek verricht naar moleculaire, microbiologische en immunologische methoden om de bewaarkwaliteit van lang houdbare zuivelproducten te voorspellen en te verbeteren.  De melkverwerkende industrie krijgt daarmee de mogelijkheid om zijn proces aan te passen aan de enzymatische kwaliteit van de rauwe grondstof. Doordat steeds langere bewaarperiodes voor hoevemelk toegepast worden, kunnen psychrotrofe micro-organismen (vooral Pseudomonas fragi, Pseudomonas lundensis, Pseudomonas fluorescens en Pseudomonas gessardii) zich meer en meer ontwikkelen. Deze micro-organismen produceren thermoresistente lipasen en proteasen die de kwaliteit en houdbaarheid van de uit deze grondstof geproduceerde UHT-melk in belangrijke mate kunnen beperken. Het vermijden van proteasevorming tijdens de gekoelde bewaring van rauwe melk blijkt moeilijk in de praktijk. Dit onderzoek werkt aan oplossingen ter hoogte van de zuivelverwerking.


   


   

  Onderzoeksaanpak
  We concentreren ons in eerste instantie op die proteasen die het hoogste risico vormen voor de houdbaarheid van de melk. We zuiveren deze proteasen op om antilichamen aan te maken. Op basis daarvan ontwikkelen we een immunologische test waarmee we de enzymatische kwaliteit van de rauwe melk kunnen beoordelen.


   

  Relevantie/Valorisatie
  Methodes waarmee de kwaliteit van de rauwe melk en de houdbaarheid van de verwerkte melk kan voorspeld worden laten de producent toe zijn melkverwerkingstraject aan te passen volgens de enzymatische kenmerken van de melk. Hierdoor kan de melk optimaal gevaloriseerd worden en kunnen verliezen vermeden worden.


   


   


   


   

  Externe partner(s)
  Gentaur Belgium bvba
  Inex
  UCL - Université Catholique de Louvain-la-Neuve - Fac. D'ingénieri biologique, agronomique et Environnementale - AGRO
  Ugent - Fac. Bio-ingenieurswetenschappen
  WIV - Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid
  AcroniemPOSTPSEUDO
  StatusVoltooid
  Effectieve start/einddatum1/05/1030/04/12

  Data Management Plan vlag voor FRIS

  • DMP niet aanwezig

  Vingerafdruk

  Bekijk de onderzoeksonderwerpen aangekaart door dit project. Deze labels worden gegenereerd op basis van de onderliggende toekenningen/beurzen. Samen vormen ze een unieke vingerafdruk.