Duurzame eiwitten van lokaal gekweekt zeewier

Projectdetails

Beschrijving

Algemeen kader

Hoe valt zeewierkweek en verwerking in Vlaanderen op termijn te ontwikkelen tot een extra bron van duurzame lokaal-geproduceerde eiwitten? Dat is de onderzoeksvraag in het onderzoeksproject SUPROSEA. Europa, inclusief Vlaanderen, kampt met een dreigend eiwittekort door de afhankelijkheid van geïmporteerde gewassen zoals soja, wat leidt tot onduurzame praktijken. De Vlaamse Eiwitstrategie streeft naar een verhouding van 40%/60% dierlijke/plantaardige eiwitten. Rekening houdend met de beperkte landbouwgrond richt dit project zich op aquatische eiwitbronnen, met name lokaal gekweekt zeewier (groen, bruin, rood). Dat is niet alleen rijk aan eiwitten, maar ook andere hoogwaardige stoffen zoals pigmenten. Beide zijn te gebruiken in de voedings- en voederindustrie.


Onderzoeksaanpak

De aanpak omvat meerdere schakels van de toekomstige, duurzame zeewierwaardeketen. 1. Optimalisatie van zeewierkweek: Verbeteren van lokale kweekomstandigheden om de opbrengst en kwaliteit van de te extraheren componenten te verhogen. 2. Bioraffinage en valorisatie: Testen van milde extractietechnieken voor eiwitten en pigmenten. En het gebruik van de resterende biomassa in een cascadeaanpak (zero-waste), inclusief fermentatie tot microbiële eiwitten. 3. Karakterisering en toepassingen: Evalueren van eiwitten en hoogwaardige stoffen in voedsel- en voederproeven. 4. Procesmodellering en duurzaamheidsevaluatie: Modelleren van bioraffinageprocessen om scenario’s voor opschaling te simuleren en deze te toetsen aan een geïntegreerde duurzaamheidsmethodologie, waaronder levenscyclusanalyse, biodiversiteitsimpact en marktanalyse.


Relevantie/Valorisatie

Door zeewier te valoriseren als duurzame en lokaal beschikbare eiwitbron verwachten de onderzoeker een stukje van de oplossing voor het voorspelde duurzame eiwittekort te vinden. Het project draagt bij aan de Vlaamse doelstellingen voor milieuduurzaamheid en zelfvoorzienendheid in eiwitproductie. Door benchmarking met bestaande eiwitbronnen zoals soja en dierlijke producten krijgt SUPROSEA ook al meteen zicht op de economische en ecologische meerwaarde van een zeewierwaardeketen. Dit maakt het project niet alleen relevant voor voedsel- en voederproducenten, maar ook voor beleidsmakers die streven naar een duurzamer en veerkrachtiger voedselsysteem.

AcroniemSUPROSEA
StatusIn uitvoering
Effectieve start/einddatum1/10/2430/09/28

Financiering

  • FWO

Data Management Plan vlag voor FRIS

  • DMP niet aanwezig

Vingerafdruk

Bekijk de onderzoeksonderwerpen aangekaart door dit project. Deze labels worden gegenereerd op basis van de onderliggende toekenningen/beurzen. Samen vormen ze een unieke vingerafdruk.