Een geïntegreerde aanpak om het colostrum management op rundveebedrijven te verbeteren.

Projectdetails

Beschrijving

Algemeen kader

Hoe kunnen we een beter biestmanagement op de melkveebedrijven verkrijgen, zodat pasgeboren kalveren tijdig en voldoende dossissen biest binnenkrijgen en zodoende een sterk eigen immuunsysteem ontwikkelen? Dat is de uitdaging van BIESTBOOST 2.0. Voor de gezondheid en het welzijn van kalf en koe is een goed toegepast managementplan rond biestmelk essentieel. Momenteel blijken veehouders, dierenartsen en adviseurs te weinig inzicht te hebben in die plannen op individuele bedrijven. Dat bemoeilijkt bijsturing. Er is ook geen monitoring. De laatste jaren zijn ook nieuwe inzichten gepubliceerd over biestmanagement, maar in welke mate die al tot bij de rundveehouders en de kalveren zijn geraakt is niet bekend. 


Onderzoeksaanpak

Het BiestBoost-project streeft naar verbetering van het biestmanagement op Vlaamse rundveebedrijven door de volgende stappen te ondernemen: (1) het identificeren van bedrijfsspecifieke knelpunten in biestmanagement, (2) het uitvoeren en evalueren van verbetertrajecten op praktijkbedrijven, (3) het onderzoeken en implementeren van innovatieve strategieën om biestmanagement en kalvergezondheid te verbeteren, en (4) het faciliteren van data-uitwisseling om goed biestmanagement aantoonbaar te maken voor de kalversector.


Relevantie/Valorisatie

Een kalf wordt geboren zonder antistoffen en tijdens de eerste levensweken werkt zijn eigen immuunsysteem onvoldoende om infecties van darmen of longen de baas te kunnen. Een goede opname van biest (colostrum) is hét recept voor de opbouw van afweer van het pasgeboren dier. In biest zitten ook veel meer  mineralen, energie en vitaminen, dan in gewone koemelk. . Dit project stelt rundveehouders in staat om het biestmanagement op hun bedrijf te optimaliseren, de kalvergezondheid te verbeteren en het antibioticagebruik te verminderen. Bedrijven die een goed biestmanagement voor hun vaars- en stierkalveren hebben, kunnen dit aantoonbaar maken en zich onderscheiden op het gebied van gezondheid en dierenwelzijn. Een goed biestmanagement heeft een positieve impact op de economische, ecologische en maatschappelijke verduurzaming van de sector.


Financiering
VLAIO - Agentschap Innoveren & Ondernemen
AcroniemBIESTBOOST 2.0
StatusIn uitvoering
Effectieve start/einddatum1/11/2431/10/28

Financiering

  • VLAIO

Data Management Plan vlag voor FRIS

  • DMP aanwezig

Vingerafdruk

Bekijk de onderzoeksonderwerpen aangekaart door dit project. Deze labels worden gegenereerd op basis van de onderliggende toekenningen/beurzen. Samen vormen ze een unieke vingerafdruk.