Centrale onderzoeksvraag/doelHoe kunnen we de seleniuminhoud en de vorm waaronder selenium voorkomt in groenten verbeteren? Wat is het effect van het type meststof, de bodemeigenschappen en de rassen of hybriden op de opname van selenium door prei? Waar komt de selenium in de preiplant terecht, en wat is de relatie met andere nutriënten en sporenelementen?. Het project draagt bij tot het aanrijken van bioactieve Se-componenten in voedingsgewassen die in Vlaanderen geteeld worden. Selenium (Se) is bevorderlijk voor de menselijke gezondheid.
OnderzoeksaanpakWe bekijken de factoren die de opname van Se door prei beïnvloeden en het effect van Se-toediening op de groei en kwaliteit van prei, inclusief het gehalte aan bioactieve Se-componenten in labo-, serre- en veldexperimenten. De onderzochte factoren zijn: verdeling binnen de preiplant, effect van bodemeigenschappen en het type Se-meststof op de opname, en de verschillen tussen preirassen en -hybriden. Op 28 praktijkpercelen in Vlaanderen wordt de Se-opname in prei gemeten, al dan niet na bijkomende Se-bemesting. We vergelijken in 2 opeenvolgende groeiseizoenen de Se-opname bij 27 verschillende rassen of hybriden.
Relevantie/ValorisatieNaast de productiewijze (effecten voor milieu) wordt ook de productkwaliteit (inclusief de gezondheidsbevorderende eigenschappen) van voedingsgewassen steeds belangrijker. Selenium (Se) is van fundamenteel belang voor de menselijke gezondheid. Verschillende ongunstige effecten werden vroeger reeds toegeschreven aan Se-tekorten in het menselijk lichaam en een verhoogde opname leek deze effecten tegen te gaan.