Evaluatie van on farm toastingstechnieken om gebruik van lokale eiwitbronnen in veevoeders mogelijk te maken

Projectdetails

Beschrijving

Algemeen kader

Wie als melkveehouder zelf eiwitgewassen teelt, weet er met getoaste bonen (sojabonen vb) een opmerkelijk hogere voederefficiëntie bereikt wordt. Dit project onderzoekt hoe dit toastproces met een lokale machine op de boerderij te realiseren valt. ILVO werkt hier samen met, en op vraag van een groep bio- en gangbare melkveehouders om de meest geschikte machine te identificeren en de juiste instellingen en temperaturen per eiwitgewassoort te leren kennen.  Het is net de hittebehandeling die momenteel het struikelblok vormt in de weg naar meer lokale eiwitteelten voor de dieren. Zeker in de (apart te houden) biologische oogsten zijn de volumes te klein voor loonwerk door industriële units.


Onderzoeksaanpak

Er bestaan meerdere constructeurs van (soja)toasters. Samen met de constructeurs bestuderen we welke de beste instellingen zijn voor veldbonen en/of mengteelten.  We evalueren het toastingsproces door het effect op de eiwit(- en zetmeel)bestendigheid te bepalen. De instellingen gieten we in toestelspecifieke protocollen/handleidingen die rekening houden met het vochtgehalte van de batches en met de verhouding veldboon/graan. De verschillende opgestelde protocollen worden een maat voor de flexibiliteit en voor het gebruiksgemak en de instelbaarheid van de machines. We onderzoeken ook de mogelijkheden voor een samenwerkingsverband tussen verschillende telers voor de uitbating van een (mobiele) toaster.


Relevantie/Valorisatie

Landbouwers geven aan dat de toast-fase een meerwaarde brengt voor de voederwaarde van de eiwitgewassen. Het is zelfs een sleutel tot een succesvolle autonome eiwitvoorziening op hun bedrijf. Een hittebehandeling van peulvruchten heeft verschillende voordelen: bewaring, afbraak van bitterstoffen en daardoor ook verhogen van de smakelijkheid en bestendigheid van het eiwit en zetmeel, wat betekent een gevoelig hogere voederwaarde. Tot voor de start van dit project was er in Vlaanderen geen geschikte machine voor het bedrijfsniveau beschikbaar. Qua communicatie en disseminatie plannen we nieuwsbrieven, een studie- en demodag en zullen de resultaten van het project gebruikt worden als inbreng op informatie-evenementen van de landbouwcentra LCV en LCG en op de proefveldbezoeken biologische (winter)granen en mengteelten.


Financiering
EIP

Externe partner(s)
Inagro
Melkveehouders - diverse (meerdere)
AcroniemTOAST KANLOKAAL
StatusIn uitvoering
Effectieve start/einddatum1/02/2431/01/26

Data Management Plan vlag voor FRIS

  • DMP niet aanwezig

Vingerafdruk

Bekijk de onderzoeksonderwerpen aangekaart door dit project. Deze labels worden gegenereerd op basis van de onderliggende toekenningen/beurzen. Samen vormen ze een unieke vingerafdruk.