Onderzoekoutput per jaar
Onderzoekoutput per jaar
Er is nieuwe technische kennis opgebouwd over voorbehandelings- en regeneratietechnieken voor groenten en hoe die optimaal hun kwaliteiten behouden tot op het bord van de consument of patiënt. Dat is het resultaat van het project VeggieChain. Regeneratie wil zeggen dat men vooraf klaargemaakte en afgekoelde (of ingevroren) groenten op de best mogelijk manier terug opwarmt en klaarmaakt voor consumptie. Verwerkte (ingevroren, voorbewerkte of klaargemaakte) groenten zijn een belangrijk onderdeel van kant-en-klare maaltijden voor de consument van de 21ste eeuw. In de zorgomgeving werken veel grootkeukens met de tussenstappen bereiding - afkoeling - regeneratie. Daar is het optimaal behoud van smaak, kleur, geur, vitamines en gezondheidsgerelateerde componenten zo mogelijk nog belangrijker.
Via kleinschalige en semi-industriële experimenten zijn er innovatieve processing strategieën voor groenten ontwikkeld. Naast het puur nutritioneel behoud is er ook gewerkt op de maximaal blijvende aantrekkelijkheid van de smaak, kleur en geur. De goesting om geregenereerde groenten te eten is cruciaal in zorgomgevingen zoals ziekenhuisen of rust- en verzorgingstehuizen.
Kortom, de technologische basis rond bereide groente als gezond en kwalitatief product dat zijn kwaliteit behoudt, is versterkt. Dat is bij uitstel belangrijk in de gezondheidszorg. Verschillende stakeholders in de agrofoodindustrie varen goed bij dit project. De in Vlaanderen belangrijke verwerkende groente-industrie (vooral diepvriesgroenten) kan via de nieuwe kennis en via gebruik van state-of-the-art technologie zijn positie van Vlaanderen als marktleider in Europa versterken. Daarmee behoudt ook de teelt van groenten in open lucht in Vlaanderen zijn verankering. De groeiende kant-en-klaarmaaltijdensector, samen met cateraars en restaurants kunnen betere eindresultaten voorleggen, aangezien het proces van regeneratie (als groenteverwerkingsstap) intensief is bestudeerd. Ten slotte zijn ook de technologieleveranciers en machinebedrijven gebaat om om hun technologieën verder te optimaliseren en de resultaten te implementeren bij B2B-klanten. Het uiteindelijk doel dat de consument zo volwaardig mogelijke bereide groenten krijgt, is een stuk haalbaarder geworden.
Acroniem | VEGGIECHAIN |
---|---|
Status | Voltooid |
Effectieve start/einddatum | 1/09/20 → 31/10/24 |
Onderzoeksoutput: Bijdrage aan tijdschrift › A4: Artikel in een tijdschrift niet inbegrepen in A1, A2 of A3
Onderzoeksoutput: Bijdrage aan tijdschrift › A1: Web of Science-artikel › peer review
Onderzoeksoutput: Bijdrage aan tijdschrift › A1: Web of Science-artikel › peer review