Evaluation of food quality throughout the vegetable processing chain

Projectdetails

Beschrijving

Centrale onderzoeksvraag/doel

Verwerkte (ingevroren, voorbewerkte of klaargemaakte) groenten zijn een belangrijk onderdeel van kant-en-klare maaltijden voor de consument van de 21ste eeuw. Dit project werkt aan vernieuwende regeneratietechnieken voor bereide groenten met behoud van kwaliteit wat belangrijk is in de gezondheidszorg. 'Regeneratie' wil zeggen dat men de klaargemaakte en afgekoelde (of ingevroren) groenten op de best mogelijk manier terug opwarmt en klaarmaakt voor smakelijke consumptie. Uiteindelijk is de bedoeling dat de consumptie van zo volwaardig mogelijke bereide groenten stijgt. 


Onderzoeksaanpak

VeggieChain ontwikkelt innovatieve processing strategieën voor groenten, die maximaal mikken op het behoud van smaak, kleur, geur en gezondheidsgerelateerde componenten. Het project levert de nodige wetenschappelijke en technologische basis rond 'verwerkte groenten' als gezonde en kwalitatieve producten.  


Relevantie/Valorisatie

Verschillende sectoren van de agrofoodindustrie hebben baat bij dit project. De in Vlaanderen belangrijke verwerkende groente-industrie (vooral diepvriesgroenten) kan via de nieuwe kennis en via gebruik van state-of-the-art technologie zijn positie van Vlaanderen als marktleider in Europa versterken. Ook de teelt van groenten in open lucht versterkt zijn in Vlaanderen verankerde positie, door de teeltcontracten tussen nabije landbouwers en de verwerkende industrie. Verder profiteert de kant-en-klaarmaaltijdensector, samen met cateraars en restaurants van de projectresultaten, aangezien het proces van regeneratie (als groenteverwerkingsstap) intensief wordt bestudeerd. Ten slotte richt het projectconsortium zich ook op de technologieleveranciers en machinebedrijven om hun technologieën te optimaliseren en de resultaten te implementeren bij B2B-klanten. 

AcroniemVEGGIECHAIN
StatusIn uitvoering
Effectieve start/einddatum1/09/2031/08/24

Data Management Plan vlag voor FRIS

  • DMP niet aanwezig

Vingerafdruk

Bekijk de onderzoeksonderwerpen aangekaart door dit project. Deze labels worden gegenereerd op basis van de onderliggende toekenningen/beurzen. Samen vormen ze een unieke vingerafdruk.