Expressed sequences (EST) as tags for functional genes for genetic characterisation of flowering woody ornamental shrubs from an oriental origin

  Projectdetails

  Beschrijving

  Centrale onderzoeksvraag/doel
  Dit project beoogt de wederzijdse wetenschappelijke kennisuitwisseling tussen Europa en het Oosten, op het vlak van bloeiende houtachtige sierheesters van oosterse oorsprong, met name Rhododendron, Camellia, Hydrangea en Paeonia. De betrokken  Europese partners komen uit belangrijke sierteelt productiegebieden (België -Gentse regio-, Italië - regio rond de Noord-Italiaanse meren-, Frankrijk -regio van Angers-).  De Aziatische partners zijn toonaangevende onderzoeksgroepen in China en Japan. Deze landen beschikken over waardevolle inheemse plantaardige genetische hulpbronnen en ze verrichten interessant onderzoek in bloeiende houtachtige sierheesters.  


   


   

  Onderzoeksaanpak
  Het uitwisselingsprogramma draagt bij tot de creatie van gemeenschappelijke instrumenten voor het karakteriseren en toepassen van plantaardige genetische hulpbronnen voor plantenveredeling. Gezamenlijke acties tussen de landengroepen stoten op tal van belemmeringen. De belangrijkste doelstelling is om de link tussen Europa en het Oosten opnieuw te activeren.  De netwerken tussen onderzoekers en de uitwisseling van plantmateriaal, kennis en vaardigheden worden bevorderd in een win-win situatie voor beiden. De studie van “Expressed sequences” (EST) als tags voor functionele genen maakt dat deze ambitie kadert binnen de huidige state-of-the-art van onderzoek in planten.


   

  Relevantie/Valorisatie
  De overdracht van kennis is gericht op een win-win-situatie voor alle partners. De EU-partners zijn meestal sterk gericht op de ontwikkeling van nieuwe technologie en toepassing voor de veredelingssector en de tuinbouw. Het onderzoek bij de EU-partners wordt rechtstreeks aangedreven door de behoeften van de sector en de consumentenmarkt. Aziatische partners hebben daarentegen toegang tot waardevolle wilde genetische hulpbronnen en lokale cultivars die ze momenteel actief karakteriseren en beschrijven. Natuurbescherming en het behoud van het lokale of nationale genetische erfgoed is zowel in Japan en China om verschillende redenen zeer belangrijk.


   

  Financiering
  European Union - FP7 - People

  Externe partner(s)
  Agro Campus-Ouest - Insitut Supérieur des Sciences Agronomiques, Agro-alimentaires, Horticoles et du Paysage
  BCI - Fujian Institute of Subtropical Botany
  IB - Institute of Botany
  Meiji University - Agriculture
  Shimane University
  UNITO - University of Torino -Fac. Agriculture
  YUA - Yunnan Agricultural University
  AcroniemFORESTFLOWERS
  StatusVoltooid
  Effectieve start/einddatum1/01/1231/12/15

  Data Management Plan vlag voor FRIS

  • DMP niet aanwezig

  Vingerafdruk

  Bekijk de onderzoeksonderwerpen aangekaart door dit project. Deze labels worden gegenereerd op basis van de onderliggende toekenningen/beurzen. Samen vormen ze een unieke vingerafdruk.
  • Rationalization of Camellia japonica L. pot cultivation: a multidisciplinary approach.

   Berruti, A., Boriello, R., Christiaens, A., Della Beffa, MT., De Keyser, E., Biancotto, V., Van Labeke, M-C. & Scariot, V., mei-2013, Proceedings of the Second International Symposium on Woody Ornamentals of the Temperate Zone. Van Huylenbroeck, J., Van Labeke, M-C. & Van Laere, K. (eds.). International Society for Horticultural Science, Vol. 990. blz. 159-166 8 blz. (Acta Horticulturae; nr. 990).

   Onderzoeksoutput: Hoofdstuk in Boek/Rapport/CongresprocedureC1: Artikels in proceedings van wetenschappelijke congressen, die niet inbegrepen zijn in A1, A2, A3 of P1peer review