Gedistribueerde digitale infrastructuur voor wetenschappelijke collecties in Vlaanderen

Projectdetails

Beschrijving

Centrale onderzoeksvraag/doel

DiSSCo is een nieuwe onderzoeksinfrastructuur van wereldklasse voor het fysiek en digitaal beheren van Europese natuurwetenschappelijke collecties met een overkoepelend management-en toegangsbeleid. Om de collecties beter zichtbaar en bruikbaar te maken, moeten de bijbehorende gegevens en media beter vindbaar, toegankelijk, uitwisselbaar en herbruikbaar (FAIR) worden.


Onderzoeksaanpak

DiSSCo Vlaanderen richt zich op biologische, antropologische en geologische collecties, bestaande uit geconserveerde, levende, moleculaire en weefselcollecties. Kleinere laboratorium- en verweesde collecties maken volledig deel uit van deze aanvraag om ook hun juiste conservatie en herbruikbaarheid te garanderen. In eerste instantie wordt een up-to-date inventaris opgemaakt van de vele collecties gespreid over de diverse ILVO eenheden, zoals de mariene collecties rond macrobenthos, vis (otolieten) en bodemstalen, maar ook de diverse collecties rond planten (kweekzaden, azalea cultivars) en micro-organismen (plant pathogenen e.a. culturen uit de agrifood productieketen) en de daarmee gepaard gaande moleculaire collecties (DNA, eDNA). De hele workflow, van het bemonsteren van specimens in het veld tot hun digitalisering en online publicatie voor hergebruik van hun digitale informatie, zal aan bod komen met het oog op degelijk collectiebeheer.


Relevantie/Valorisatie

DiSSCo vertegenwoordigt de grootste formele overeenkomst ooit tussen natuurhistorische musea, botanische tuinen, dierentuinen, universiteiten en andere instituten met collecties, en maakt het mogelijk een gefragmenteerd landschap om te vormen tot een geïntegreerde kennisbasis. DiSSCo Flanders draagt op Vlaams niveau bij tot het grotere DiSSCo Europe consortium dat al sinds 2017 actief is. Binnen ILVO wordt er ook een link gelegd met de groepen werkzaam rond bio-banking, monitoring en follow-up van pathogenen.


Financiering
FWO - Fonds Wetenschappelijk Onderzoek

Externe partner(s)
Agentschap Plantentuin Meise
KULeuven
AcroniemDISSCO FLANDERS
StatusIn uitvoering
Effectieve start/einddatum1/01/2131/12/24

Vlaamse Disciplinelijst

 • Informatiewetenschappen niet elders geclassificeerd
 • Algemene biologie niet elders geclassificeerd
 • Andere natuurwetenschappen niet elders geclassificeerd
 • Bio-informatica en computationele biologie niet elders geclassificeerd
 • Omgevingswetenschappen en management niet elders geclassificeerd

Data Management Plan vlag voor FRIS

 • DMP niet aanwezig

Vingerafdruk

Bekijk de onderzoeksonderwerpen aangekaart door dit project. Deze labels worden gegenereerd op basis van de onderliggende toekenningen/beurzen. Samen vormen ze een unieke vingerafdruk.
 • DiSSCo Flanders: A regional natural science collections management infrastructure in an international context

  Trekels, M., Beirinckx, L., Claerhout, T., Dugardin, C., Leliaert, F., Pereboom, Z., Slos, D., Van Baelen, A., Vandepitte, L., Veltjen, E., Verstockt, S. & Mergen, P., 7-sep.-2022, Biodiversity Information Science and Standards. Vol. 6. (Biodiversity Information Science and Standards).

  Onderzoeksoutput: Hoofdstuk in Boek/Rapport/CongresprocedureC3: Congres abstractpeer review

  Open Access