Genetic diversity of wild coffee (Coffea arabica L.) in its region of origin in southwest Ethiopia: Assessment, threats and in situ management (IUC-JU programme; Environmental health and ecology)

  Projectdetails

  Beschrijving

  Centrale onderzoeksvraag/doel
  De montane regenwouden van Zuidwest Ethiopië zijn het primaire centrum van diversiteit van Coffea arabica en de oorsprong van alle Arabicakoffie die wereldwijd wordt geteeld. Wilde arabicakoffie is een unieke bron van genetische diversiteit voor de veredeling van verbeterde arabicacultivars. Ondanks het belang ervan voor de koffie-industrie en voor het levensonderhoud van de plattelandsbevolking in die regio, is de status van de wilde genenreservoir van arabicakoffie grotendeels onbekend. Deze wilde genenpool wordt mogelijk bedreigd door bosversnippering en habitatdegradatie, en mogelijk ook door introgressieve hybridisatie met lokaal verbeterde koffiecultivars. Het algemene doel van deze studie is om de genetische diversiteit te beoordelen in de wilde genenpool van Coffea arabica in zijn oorsprongsgebied, de zuidwestelijke Ethiopische montane regenwouden, en de invloed van het lokale koffiebosbeheer op de bestuivingpatronen in te schatten.

  Onderzoeksaanpak
  Dit onderzoek wordt gecoördineerd door Prof. Dr. ir. Olivier Honnay (KU Leuven), en is het onderwerp van het promotieonderzoek van Gezaehgn Barecha (KU Leuven en Jimma University). Het onderzoek wordt mee gefinancierd door VLIR-UOS. ILVO onderzoekers zijn betrokken bij de DNA-merkeranalyse. SSR-merkers worden gebruikt om koffiestruiken van weinig verstoorde en sterk verstoorde populaties, en van Ethiopische cultivars te genotyperen. Deze informatie laat toe om de genetische diversiteit, de genetische structuur en de introgressie van cultivar-allelen in de in situ genenpool te bepalen. Vaderschapsbepaling van koffiebessen verzameld in deze bossen wordt gebruikt om de invloed van het bosbeheer op de bestuivingspatronen in deze soort te onderzoeken.

  Relevantie/Valorisatie
  Deze studie wordt uitgevoerd door onderzoekers van Jimma University (Ethiopië) en draagt ??bij aan de opleiding van deze onderzoekers op het gebied van de moleculaire genetica. De verkregen resultaten zullen toelaten om aanbevelingen te formuleren voor het in situ behoud van het wilde genenreservoir van arabicakoffie in Ethiopië.
  AcroniemKOFFIE
  StatusVoltooid
  Effectieve start/einddatum1/01/0931/12/12

  Data Management Plan vlag voor FRIS

  • DMP niet aanwezig

  Vingerafdruk

  Bekijk de onderzoeksonderwerpen aangekaart door dit project. Deze labels worden gegenereerd op basis van de onderliggende toekenningen/beurzen. Samen vormen ze een unieke vingerafdruk.