Projectdetails
Beschrijving
Dit project draait rond jonge kuikens in de vleeskippensector, met name rond de vraag hoe zij via een optimalere voedingsstrategie sterker en gezonder uitgroeien tot een moderne vleeskip, met een betere gezondheids- en welzijnsstatus en dus ook met lager antibiotica gebruik. Preliminaire data en empirische bevindingen suggeren dat het verstrekken van vroege voeding aan vleeskuikens een positief effect kan hebben. Er is een geoptimaliseerd protocol nodig voor de voedingsstrategie van het jonge hoogproductieve vleeskuiken tijdens de eerste levensdagen. Daarvoor ontbreekt er nog kennis over de gezondheids- en welzijnseffecten van vroege voeding, waardoor de aanpassingen en de innovatieve technische uitvoering van optimalere vroege voeding op het niveau van de pluimveehouder en broeierij niet vlot verloopt.
Onderzoeksaanpak
De onderzoeksaanpak is om de vleeskuikensector te voorzien van wetenschappelijk gevalideerde protocols voor een optimale implementatie van vroege voeding voor zowel systemen met uitkomst in de stal, als voor systemen in de broeierij. Deze protocols gaan de onderzoekers opstellen op basis van de effecten op diergebonden indicatoren voor productie, welzijn, darmgezondheid, nutriëntmetabolisme, het immuunsysteem, voorkomen van productieziekten, antibioticum gebruik en de impact op de volksgezondheid, welke gelinkt worden met de economische impact en maatschappelijke meerwaarde.
Relevantie/Valorisatie
De nieuwe protocols voor goede praktijken voor het toepassen van vroege voeding voor zowel uitkomst in de uitkipkast als in de stal, en voor zowel kuikens van conventionele snelgroeiende als trager groeiende type vleeskippen, helpen naar verwachting de pluimveesector te verbeteren. Bij uitrol van de protocols verhoogt het welzijn van de jonge kuikens, verlaagt het antibioticumgebruik, en de vleeskippen zijn tijdens hun hele opgroei weerbaarder tegen verschillende types stressoren, met verbeterde technische resultaten tot gevolg. Economisch kan dit een meerwaarde betekenen voor de sector. Na afloop van het project spelen de broeierijen, dierenartsen en de mengvoederfabrikanten een essentiële rol om de verworven kennis verder te implementeren en te delen met de pluimveehouders.
Ugent - Fac. Diergeneeskunde
VLAIO
KULeuven - Fac. Bio-ingenieurswetenschappen
Proefbedrijf Pluimveehouderij
Ugent - Fac. Diergeneeskunde
Acroniem | ATHLETIC CHICKS |
---|---|
Status | In uitvoering |
Effectieve start/einddatum | 1/09/22 → 31/08/26 |
Data Management Plan vlag voor FRIS
- DMP niet aanwezig