Groeituin 5.0

Projectdetails

Beschrijving

Centrale onderzoeksvraag/doel

Voor de agrofoodsector zijn de aanwending van de transitie-prioriteiten zoals digitalisatie, circulaire economie en energie & klimaat bijzonder belangrijk. Denk hierbij aan adaptatie aan droogte en piekregens, maar ook aan het grote potentieel van ‘smart digital farming’. Het Groeituin 5.0 project ontwikkelt 3 STEM trajecten voor jongeren rond de thema's ‘water’, ‘voedsel’ en ‘leven op het land’. Doel is om de volgende generatie wetenschappers en burgers klaar te stomen om de uitdagingen in ons agrovoedingssysteem te leren kennen en hopelijk ook aan te pakken. 


Onderzoeksaanpak

De trajecten spelen zich af in een pluktuin in de regio Pajottenland en Zennevallei, waar ruimte is voor zowel groentepercelen, een serre, water wachtbekken, fruitbomen, kleinfruit en ruimte voor kleine dieren. Zo vormt de pluktuin een openlucht laboratorium waar jongeren op een geïntegreerde manier bezig zijn met wetenschap, technologie, techniek en rekenkunde en dit op wekelijkse vaste STEM-bijeenkomsten, als een volwaardige hobby. ILVO werkt binnen dit initiatief mee aan de ontwikkeling van de STEM modules met experten uit verschillende onderzoeksdomeinen, en aan de pedagogische aanpak. 


Relevantie/Valorisatie

Het Groeituin 5.0 project bouwt missiegedreven STEM-trajecten uit waarbij de positieve impact van digitalisatie en het innoveren met sleuteltechnologieën zoals fotonica, robotica, biotechnologie en AI zeer belangrijk is en noodzakelijk om een antwoord te kunnen bieden aan verschillende duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.


Externe partner(s)
Astertechnics
Authentical vzw
BirG support bv
Excite Youth for Engineering, Science and Technology (EYEST)
Flanders Make
Plattelandscentrum Pajottenland -Paddenbroek
Regionaal landschap Pajottenland & Zennevallei
Sapikids
Techniekschuur Lennik
Vrije Universiteit Brussel (VUB)
AcroniemGROEITUIN 5.0
StatusIn uitvoering
Effectieve start/einddatum1/11/2031/10/23

Vlaamse Disciplinelijst

  • Onderwijssystemen niet elders geclassificeerd
  • Duurzame landbouw
  • Landbouwtechnologie
  • Andere ingenieurswetenschappen en technologie niet elders geclassificeerd