HAALBAARHEIDSSTUDIE NAAR GEÏNTEGREERDE KWEEK VAN DIKLIPHARDER EN ZILTE GROENTEN M.B.V. INDUSTRIELE RESTSTROMEN, MET INTEGRATIE VAN TOERISME

Projectdetails

Beschrijving

Algemeen kader

Kan de kweek van vis gekoppeld worden aan de kweek van zilte groenten in een circulaire aquacultuurproductie? Kunnen we reststromen (warmte & CO2) vanuit de industrie (Biostoom) gebruiken in de kweek van vissen en zilte groenten? Hoe kunnen we de kweek van vissen en zilte groenten openstellen voor het grote publiek op een boeiende manier, zonder daarbij de gezondheid van de kweekproducten in gevaar te brengen? Deze vragen staan centraal in een preliminaire haalbaarheidsstudie. 


Onderzoeksaanpak

Op de site van het bedrijf Biostoom in Oostende plaatsen we een container waarin zilte groenten via een getijde systeem in een vertical farming gekweekt worden. In dezelfde container worden vissen geplaatst, waarbij het effluent water als bemesting zal dienen voor de zilte groenten. De container wordt op de geschikte temperatuur gebracht via de restwarmte van het bedrijf. Verder wordt onderzoek gedaan naar de afvang van CO2 uit de rook van de verbrandingsoven, om deze eventueel als voedingsstof te gebruiken in de teelt van zilte groenten. Zijdelings wordt ook bekeken in welke mate het inzetten van VR en het verhogen van het belevingsgevoel kunnen bijdragen aan een hogere aantrekkelijkheid voor het grote publiek en het bewaren van de voedselveiligheid. 


Relevantie/Valorisatie

Uit de praktijk blijkt dat commerciële aquacultuuractiviteiten in België nood hebben aan oplossingen voor de hoge productiekosten, alsook de beschikbaarheid van essentiële hulpbronnen, zoals water, ruimte, eventueel warmte en grondstoffen. Deze haalbaarheidsstudie doet onderzoek naar de lokale en circulaire productie, waarbij de productiekosten worden gedrukt enerzijds en waarbij de hulpbronnen lokaal zijn benut en verankerd. Doordat een kweker geen publiek bij de kweek kan toelaten wegens sanitaire restricties is fysieke betrokkenheid van de toekomstige consument niet realiseerbaar. Dit project tracht door het inzetten van VR toch een belevingsgevoel en interesse van eventuele bezoekers te faciliteren.

AcroniemSITESEA
StatusVoltooid
Effectieve start/einddatum1/10/2231/05/23

Data Management Plan vlag voor FRIS

  • DMP niet aanwezig

Vingerafdruk

Bekijk de onderzoeksonderwerpen aangekaart door dit project. Deze labels worden gegenereerd op basis van de onderliggende toekenningen/beurzen. Samen vormen ze een unieke vingerafdruk.