Onderzoekoutput per jaar
Onderzoekoutput per jaar
Een transitie naar meer duurzaamheid is vandaag ongetwijfeld een van de belangrijkste maatschappelijke uitdagingen geworden. Het doel van FOODLEVERS is het identificeren van belangrijke aangrijpingspunten om bestaande innovatieve biologische en duurzame voedselsystemen (VS’n) verder te ontwikkelen en op te schalen. Hierbij streeft het naar het bevorderen van een efficiënter gebruik van schaarse hulpbronnen, het benadrukken van inefficiëntie, het specificeren van elementen binnen besluitvormingsprocessen die hebben geleid tot de huidige configuratie van de voedselsystemen, en het identificeren van configuraties die "werken" en kunnen worden opgeschaald.
Om de potentiële hefboomwerking in voedselsystemen te onderzoeken, neemt FOODLEVERS een systeemstandpunt in, met aandacht voor producten, productietechnologieën, marketingpraktijken en actoren. Het maakt gebruik van een "re-connect, re-structure, re-think" raamwerk, waarin het gedrag van actoren en de structuur van voedselsystemen holistisch worden geconceptualiseerd in de richting van duurzaamheid (Abson et al., 2017):
Uit de analyse van innovatieve biologische VS’n en uit de simulaties, worden goede praktijk-processen vanuit meerdere perspectieven geïdentificeerd, om het efficiënt gebruik van hulpbronnen te verhogen en de trade-offs tussen de productie/distributiefasen te verminderen. Dit moet leiden tot de formulering van hefbomen om VS’n opnieuw te verbinden, te structureren en te herdenken.
Acroniem | FOODLEVERS |
---|---|
Status | In uitvoering |
Effectieve start/einddatum | 1/12/20 → 30/11/23 |
Onderzoeksoutput: Hoofdstuk in Boek/Rapport/Congresprocedure › C1: Artikels in proceedings van wetenschappelijke congressen, die niet inbegrepen zijn in A1, A2, A3 of P1 › peer review