Het beheer van bodem en substraat in functie van hoge ziekteweerbaarheid

 • Debode, Jane (Projectbegeleider)
 • Maes, Martine (Voormalig Projectverantwoordelijke)

  Projectdetails

  Beschrijving

  Centrale onderzoeksvraag/doel
  In dit project wordt de relatie onderzocht tussen bodem- en substraatbeheer en ziekteweerbaarheid. De EU Richtlijn 2009/128/EG, voor de totstandbrenging van een duurzaam gebruik van pesticiden, vereist dat op 14 december 2012 de lidstaten hun nationale actieplan communiceren. De richtlijn vermeldt duidelijk dat "duurzame biologische, fysische en andere niet-chemische methoden moeten verkozen worden boven chemische methoden, als ze in afdoende ziektebestrijding kunnen voorzien”. In het licht van die nakende deadline is onderzoek naar geïntegreerde gewasbeschermingsstrategieën noodzakelijk. Eén van de belangrijkste basisprincipes bij geïntegreerde bestrijding is: een gezonde bodem/substraat zorgt voor een gezonde plant met een hoge ziekteweerbaarheid.

  Onderzoeksaanpak
  We achterhalen welke substraat- en bodemparameters bepalend zijn voor een verhoogde weerbaarheid van de plant en bodem tegen ziekten en plagen. We meten in welke mate we door variaties/manipulaties van het substraat of de bodem (zoals bodembewerkingen, compost- of biochar-toevoegingen, substraatkeuze etc.) een verhoogde ziekteweerbaarheid kunnen genereren. We leggen serre- en veldproeven aan met pathogeen inoculaties onder gecontroleerde omstandigheden. We meten de fysico-chemische en microbiologie parameters op en zoeken correlaties met de ziekteweerbaarheid.

  Relevantie/Valorisatie
  Alternatieve gewasbeschermingsstrategieën gebaseerd op het beheer van bodem en substraat kunnen vrij snel geïmplementeerd worden in de praktijk. De resultaten van dit project dragen bij tot een natuurlijke versterking van de plant en bodem, zodat de kans op ziekten en plagen vermindert en het milieu en de gezondheid van de consument minder belast worden.

  Financiering
  ILVO - Instituut voor Landbouw-, Visserij- en voedingsonderzoek
  AcroniemRESIST
  StatusVoltooid
  Effectieve start/einddatum1/01/0631/12/17

  Data Management Plan vlag voor FRIS

  • DMP niet aanwezig

  Vingerafdruk

  Bekijk de onderzoeksonderwerpen aangekaart door dit project. Deze labels worden gegenereerd op basis van de onderliggende toekenningen/beurzen. Samen vormen ze een unieke vingerafdruk.