Het opzetten van een lokale, duurzame sojaketen

Projectdetails

Beschrijving

Centrale onderzoeksvraag/doel

De lokale teelt en verwerking van duurzame biologische soja voor voeding uit de startblokken krijgen is een grote uitdaging in Vlaanderen. Met name de opschaling naar de (biologische) praktijk en het uitbouwen van een stabiele afzetmarkt zijn hordes. In LocoSoy mikken we op een samenwerkingsverband voor een gepaste en low-processing verwerkingstechniek van biologische sojabonen, op KMO-schaal. Doel is om zo een onderling eerlijk en transparant verdienmodel te ontwikkelen om een lokale, integrale en in de tijd duurzame waardeketen voor biologische soja in Vlaanderen mogelijk te maken. 


Onderzoeksaanpak

Onder LoCoSoy verenigen we telers, verwerkers en retailers tot een projectconsortium waarbij elkeen bijdraagt tot een totale duurzame en lokale keten van soja. We werken verschillende verdienmodellen uit om de meest  rendabele samenwerking tussen de betrokken ketenactoren tot stand te brengen. De verwerkingstechniek extrusie wordt onderzocht als troef van het samenwerkingsverband. Ook de expliciete voorkeur voor bio-soja en het lokale karakter zijn in het verdienmodel te onderzoeken op hun kans op  meerwaardecreatie. 


Relevantie/Valorisatie

We verwachten dat LocoSoy het pad effent of minstens verheldering brengt rond de cruciale opschalingsnood van (biologische) sojateelt en-verwerking en rond het verzekeren van een afzetmarkt.  Een stabiele samenwerking doorheen de keten wordt hier in eerste instantie beoogd voor soja, maar dit project kan op termijn wellicht ook model staan voor de verwerking van andere lokaal geteelde eiwitgewassen zoals veldbonen, lupinen of erwten.


Financiering
Vlaamse Overheid - L&V
AcroniemLOCOSOY
StatusIn uitvoering
Effectieve start/einddatum1/05/2230/04/24

Vlaamse Disciplinelijst

  • Gewaswetenschappen

Data Management Plan vlag voor FRIS

  • DMP niet aanwezig

Vingerafdruk

Bekijk de onderzoeksonderwerpen aangekaart door dit project. Deze labels worden gegenereerd op basis van de onderliggende toekenningen/beurzen. Samen vormen ze een unieke vingerafdruk.