Projectdetails
Beschrijving
Onder LoCoSoy verenigingen telers, verwerkers en retailers zich tot een projectconsortium waarbij een lokale, duurzame en volledige keten van soja het doel is. Problemen zoals de opschaling naar de (biologische) praktijk en het verzekeren van een afzetmarkt spelen deze kleine nichesector parten. Het samenwerkingsverband wil een gepaste en low-processing verwerkingstechniek op KMO-schaal voor biologische sojabonen uitwerken en wil er daarbij op letten dat het verdienmodel zich onderling eerlijk en transparant ontwikkelt.
Onderzoeksaanpak
Er wordt onderzocht of extrusie een rol kan spelen om de kleinschalige, lokale en duurzame productie van bio-soja stabiel van de grond te krijgen. We beproeven verschillende verdienmodellen betreffende een rendabele samenwerking tussen de ketenactoren.
Relevantie/Valorisatie
Een kleinschalige, lokale sojateelt in Vlaanderen, met een vorm van collectieve verwerking binnen hun keten, kan misschien uitgroeien tot een nicheketen rond een (reeks) nicheproducten. De partners nemen zich voor om de voorkeur van de consument goed in de gaten te houden, want hij/zij levert uiteindelijk de gewenste stabiele samenwerking en afzetmarkt. We verwachten dat dit project op termijn ook model kan staan voor de verwerking van andere lokaal geteelde eiwitgewassen, zoals veldbonen, lupinen of erwten.
Vlaamse Overheid - L&V
Acroniem | WEB_LOCOSOY |
---|---|
Status | Voltooid |
Effectieve start/einddatum | 1/05/22 → 30/04/24 |
Links | https://www.flandersfood.com/nl/projecten/locosoy |
Data Management Plan vlag voor FRIS
- DMP niet aanwezig