Het opzetten van een lokale, duurzame sojaketen

Projectdetails

Beschrijving

Algemeen kader

Onder LoCoSoy verenigingen telers, verwerkers en retailers zich tot een projectconsortium waarbij een lokale, duurzame en volledige keten van soja het doel is. Problemen zoals de opschaling naar de (biologische) praktijk en het verzekeren van een afzetmarkt spelen deze kleine nichesector parten.  Het samenwerkingsverband wil een gepaste en low-processing verwerkingstechniek op KMO-schaal voor biologische sojabonen uitwerken en wil er daarbij op letten dat het verdienmodel zich onderling eerlijk en transparant ontwikkelt. 


Onderzoeksaanpak

Er wordt onderzocht of extrusie een rol kan spelen om de kleinschalige, lokale en duurzame productie van bio-soja stabiel van de grond te krijgen. We beproeven verschillende verdienmodellen betreffende een rendabele samenwerking tussen de ketenactoren.  


Relevantie/Valorisatie

Een kleinschalige, lokale sojateelt in Vlaanderen, met een vorm van collectieve verwerking binnen hun keten, kan misschien uitgroeien tot een nicheketen rond een (reeks) nicheproducten. De partners nemen zich voor om de voorkeur van de consument goed in de gaten te houden, want hij/zij levert uiteindelijk de gewenste stabiele samenwerking en afzetmarkt. We verwachten dat dit project op termijn ook model kan staan voor de verwerking van andere lokaal geteelde eiwitgewassen, zoals veldbonen, lupinen of erwten.


Financiering
Vlaamse Overheid - L&V
AcroniemWEB_LOCOSOY
StatusVoltooid
Effectieve start/einddatum1/05/2230/04/24

Data Management Plan vlag voor FRIS

  • DMP niet aanwezig

Vingerafdruk

Bekijk de onderzoeksonderwerpen aangekaart door dit project. Deze labels worden gegenereerd op basis van de onderliggende toekenningen/beurzen. Samen vormen ze een unieke vingerafdruk.