Het uitwerken van nieuwe modules SmartDots

Projectdetails

Beschrijving

Centrale onderzoeksvraag/doel

Het zogenaamde SmartDots-platform is een set aan gespecialiseerde softwaretools voor mariene species. SmartDots is software waarmee biologische parameters (bv leeftijd) kunnen worden bepaald door het annoteren van foto's. Onderzoekers (meestal binnen ICES) kunnen er elkaars datasets (over biologische indicatoren zoals leeftijd, volwassenheid, larvenidentificatie) via de nodige metadata en geautomatiseerde beeldannotaties mee ontsluiten, raadplegen en vergelijkbaar maken. De bedoeling van dit project is om een reeks bijkomende SmartDots modules te ontwikkelen, met name inzake maturiteitsbepalingen van vissen en voor tellingen en metingen van viseieren en -larven. Tot nu toe werd het SmartDots platform voornamelijk gebruikt voor de kwaliteitsborging rond leeftijdsbepaling van vis. 


Onderzoeksaanpak

De nieuwe modules ontstaan uit een intensieve samenwerking tussen software developers en experts in maturiteit en eieren en larven. Elke module wordt apart ontworpen, ontwikkeld en uitgebreid getest vooraleer deze in gebruik wordt genomen. Ook worden R-scripts ontwikkeld om het rapporteren te faciliteren en te standaardiseren.  


Relevantie/Valorisatie

De ontwikkelde modules worden gebruikt tijdens ICES uitwisselingen en workshops. Ze komen dus de (kwaliteit van ) de internationale ICES community ten goede. Alle geregistreerde gegevens zijn beschikbaar in de aangesloten rapportageomgeving. Deze software werd initieel ontwikkeld door ILVO. De software is open source (https://github.com/ices-eg/SmartDots).   De ontwikkeling van SmartDots binnen ICES wordt begeleid door de werkgroep SmartDots Governance (WGSMART)


Externe partner(s)
DTU-Aqua Danish Technical Institute Aqua&Environment
IMR - Institute of Marine Research
IPMA
AcroniemSMARTDOTS@ICES
StatusIn uitvoering
Effectieve start/einddatum1/09/2231/03/23