Identificatie van nieuwe groeibevorderende bacterien voor mais bij stress omstandigheden

Projectdetails

Beschrijving

Centrale onderzoeksvraag/doel

Mais is één van de belangrijkste graangewassen ter wereld. Door zijn tropische oorsprong - mais komt eigenlijk uit Mexico - zorgt de teelt in het noordelijke halfrond voor uitdagingen. De maisgroei vertraagt door koude lente-temperaturen en hierdoor wordt de plant nog gevoeliger voor bepaalde ziektes zoals Rhizoctonia solani. De bodem en de plantenwortels zijn een perfecte habitat voor bacteriën. Sommige hiervan zijn pathogeen maar andere bacteriën kunnen de plantengroei net bevorderen. Het doel van dit project is om de groeibevorderende bacterien voor mais, gegroeid bij de beschreven stressomstandigheden, te identificeren. Tegelijkertijd willen we de selectieprocedure voor deze identificatie verbeteren en de onderliggende groeibevorderende mechanismen bestuderen.


 


Onderzoeksaanpak

In dit project gaan we eerst m.b.v. diepgaande microbioomstudies het bacteriële leven in en rond de maiswortel bestuderen. Hieruit identificeren we de bacteriele families die herhaaldelijk voorkomen in de mais wortels.  Er wordt een bacteriële collectie van maiswortelbacteriën gemaakt waarvan een deel gescreend wordt voor groeibevorderende eigenschappen op mais bij koudestress of bij ziekte (Rhizoctonia solani). Wanneer groeibevorderende bacteriën geïdentificeerd zijn, gaan we op zoek naar het onderliggende mechanisme van deze groeibevordering.


 


Relevantie/Valorisatie

Dit onderzoek gebeurt in de vorm van een sandwich doctoraat VIB - ILVO. Het betreft fundamenteel onderzoek. Wij verwachten dieper te kunnen doorgronden hoe de greoibevordering van een plant door bepaalde bacteriën precies werkt. Op termijn kan de nieuwe kennis uitmonden in het toepassen van bacteriële preparaten op maïszaad met als doel de maisgroei te bevorderen bij abiotische (koude) en biotische (Rhizoctonia solani) stress. 


Externe partner(s)
VIB - Vlaams Instituut voor Biotechnologie
AcroniemFWO-STIENBEI
StatusVoltooid
Effectieve start/einddatum1/01/1631/12/19

Data Management Plan vlag voor FRIS

  • DMP niet aanwezig

Vingerafdruk

Bekijk de onderzoeksonderwerpen aangekaart door dit project. Deze labels worden gegenereerd op basis van de onderliggende toekenningen/beurzen. Samen vormen ze een unieke vingerafdruk.