Projectdetails
Beschrijving
In de klimaatvoetafdruk van landbouwdieren rekent men enerzijds de uitstoot van nutriënten en de broeikasgassen door de dieren zelf en anderzijds ook de emissies veroorzaakt door de opgegeten (meng)voeders. Hoe meer circulaire grondstoffen (reststromen uit de voedingsketen die liefst niet meer humaan consumeerbaar zijn, restproducten uit andere industrieën of landbouwtakken), hoe meer alternatieve eiwitbronnen die importsoja vermijden, hoe duurzamer de aangekochte veevoeders kunnen worden. Op die wetmatigheid werkt het onderzoeksproject Circfeed. De onderzoekers mikken op identificatie en karakterisatie van circulaire en alternatieve grondstoffen en reststromen. Doel is dat de veehouderijen ecologisch en economisch mee vooruitgaan met de circulaire inspanningen van de voederfabrieken. Verduurzaming van de dierlijke productie op vlak van klimaat en op maatschappelijk en economisch vlak (mede via dit project) versterkt de kansen op een voortzetting van de bedrijfsactiviteit in Vlaanderen op lange termijn.
Onderzoeksaanpak
Om de implementatie van circulaire grondstoffen en reststromen in veevoeders voor varkens, pluimvee en rundvee uit te breiden en te versnellen is het nodig om de beschikbaarheid en de knelpunten van circulaire grondstoffen en reststromen (hun bruikbaarheid in mengvoeders) in kaart te brengen. Vervolgens karakteriseren we de nutritionele waarde voor de verschillende diersoorten. We bepalen inmengpercentages, bewaringsmodaliteiten, stabiliteit en processing. We komen uit bij een algemeen beschikbare overzichtstabel met bruikbare droge en natte circulaire grondstoffen en reststromen voor de veevoedingsindustrie. De tabel integreert informatie over chemische samenstelling, variabiliteit in chemische samenstelling, voederwaarde voor de verschillende diersoorten, alsook richtlijnen wat betreft inmengingspercentages en aanbevelingen voor monstername, transport en bewaring.
Relevantie/Valorisatie
Opwaarderen van circulaire grondstoffen en reststromen tot veevoeders is een positief verhaal als het resulteert in netto meer hoogwaardige dierlijke eiwitten. Dit project past in de Vlaamse Eiwit- en Circulaire strategieën: door het gebruik van lokale grondstoffen en reststromen te versterken draagt het bij tot (nieuwe of sterkere) lokale ketens, en tot minder afhankelijkheid van geïmporteerde grondstoffen. De veevoedersector is al langer bezig met circulaire grondstoffen en reststromen. Dit project versterkt die inspanningen.
VLAIO
Acroniem | CIRCFEED |
---|---|
Status | In uitvoering |
Effectieve start/einddatum | 1/05/24 → 30/04/27 |
Data Management Plan vlag voor FRIS
- DMP aanwezig