Improving rural livelihoods in Sub-Sararan Africa: sustainable and climate-smart intensification of agricultural production

 • Wauters, Erwin (Projectverantwoordelijke)
 • Rojo Gimeno, Cristina (Voormalig doctoraatsstudent)
 • Hamerlinck, Jolien (Voormalig doctoraatsstudent)
 • Dessein, Joost (Voormalig Projectbegeleider)

  Projectdetails

  Beschrijving

  Algemeen kader
  Het project heeft als doel om gecombineerde akkerbouw-melkveesystemen te identificeren en evalueren, welke geschikt zijn om te komen tot duurzame intensivering van landbouwproductie in Malawi en Zambia. Het achterliggende doel is het bestrijden van armoede en het verbeteren van de leefomstandigheden onder de rurale bevolking.

  Onderzoeksaanpak
  Het project werkt op een sterk participatieve wijze. Allereerst worden er, middels interviews met landbouwers, innovatieve akkerbouw-melkveesystemen geïdentificeerd. Deze systemen worden dan getest door lead farmers en in proefcentra van de lokale overheid. Een bio-economische bedrijfsmodel wordt ontwikkeld en gebruikt, om de economische rendabiliteit van deze systemen te evalueren. Nadien wordt er in verschillende fasen, via een participatief proces met lead farmers en de omliggende landbouwers, aan disseminatie gedaan.

  Relevantie/Valorisatie
  De participatieve ontwikkeling van duurzame en schokvaste landbouwsystemen, waarbij landbouwers zelf een deel van het onderzoeksproject in handen hebben, is een innovatieve aanpak om aan onderzoek te doen. ILVO-LM zal de ervaring die hierin opgedaan wordt trachten te vertalen naar toekomstige onderzoeksprojecten in Vlaanderen.
  AcroniemERAMALAWI
  StatusVoltooid
  Effectieve start/einddatum1/11/1231/01/16

  Data Management Plan vlag voor FRIS

  • DMP niet aanwezig

  Vingerafdruk

  Bekijk de onderzoeksonderwerpen aangekaart door dit project. Deze labels worden gegenereerd op basis van de onderliggende toekenningen/beurzen. Samen vormen ze een unieke vingerafdruk.