In kaart brengen en onderzoeken van verwondingen bij platvissen en wijting in de Noordzee.

    Projectdetails

    Beschrijving

    Algemeen kader
    Wat is de omvang en vooral de oorzaak van een tot nu onverklaarbare stijging van het aantal verwondingen aanwezig bij opgeviste schar, tong en wijting in de Noordzee? Is er al dan niet een verband met het elektrisch vissen, waarmee momenteel wordt geëxperimenteerd door Nederlandse vissersschepen? Deze onderzoeksvragen zijn door de visserijsector opgeworpen bij ILVO. Verwondingen bij (wildvang)vissen kunnen verschillende oorzaken hebben. In de sector wijst men de vinger naar de pulsvisserij. De wetenschappers beschikken voor een onmiddellijke verklaring van de verwondingen over te weinig exacte gegevens.

    Onderzoeksaanpak
    We  inventariseren de verwondingen bij tong, schar en wijting. We nemen stalen van de directe omgeving van de verwondingen. We testen die op aanwezigheid van bacteriën, schimmels, virussen, parasieten en/of toxines. We bepalen de algemene gezondheidstoestand van het dier door stalen te analyseren van de kieuwen en de inwendige organen. We gaan na of er sprake kan zijn van trauma of van verzwakking, dan wel van  milieuverontreiniging, veranderingen in zoutgehalte of zuurtegraad en andere omgevingsfactoren.

    Relevantie/Valorisatie
    We verwachten een wetenschappelijk gebaseerde bevestiging of ontkenning te geven van de hypothese dat de meer opduikende verwondingen bij tong, schar en wijting een gevolg zijn van elektrisch pulsvissen. De resultaten van dit onderzoek zijn van belang voor de reputatie van het pulsvissen en voor de mate waarin de visserijsector en de overheid in de toekomst geneigd zullen zijn om de nieuwe techniek te omarmen. Het eindrapport wordt verspreid binnen de sector. In de wetenschappelijke wereld mikken we op een A1 publicatie.
    AcroniemVERWONDING
    StatusVoltooid
    Effectieve start/einddatum1/09/1431/12/15

    Data Management Plan vlag voor FRIS

    • DMP niet aanwezig

    Vingerafdruk

    Bekijk de onderzoeksonderwerpen aangekaart door dit project. Deze labels worden gegenereerd op basis van de onderliggende toekenningen/beurzen. Samen vormen ze een unieke vingerafdruk.