Innovatieve verwerking van groenten en aardappelen

Projectdetails

Beschrijving

Centrale onderzoeksvraag/doel

Wereldwijd schat men het jaarlijks volume aan plantaardig voedselafval, exclusief de reststromen uit de landbouw, op 400 miljoen ton. Valorisatie van deze ongebruikte biomassa tijdens de verwerking zou de duurzaamheid van de voedselproductie verhogen, en de totale ecologische impact van deze productie verlagen. Het project INPROVE mikt daarom op nieuwe, innovatieve technologieën voor de verwerking van aardappelen en groenten (bijv. wortel, broccoli, bloemkool,  schorseneren, knolselderij erwten en peulvruchten).


Onderzoeksaanpak

Bij een aantal nieuwe verwerkingstechnologieën, waaronder 3 soorten microgolfprocessen, bepalen we het potentieel om tegelijk in energie- en waterverbruik te besparen én de sensoriële en voedingskwaliteit te verbeteren. We onderzoeken in welke mate de voorbehandeling van de plantaardige grondstoffen met gepulseerd elektrisch veld (PEF) en met superkritische vloeistofextractie (SFE) waarde toevoegen aan onderbenutte reststromen. We gebruiken mathematische modellering en een zogenaamd 'innovatief procesontwerp' om de omstandigheden voor de innovatieve verwerkingstechnologieën te optimaliseren en om de energie- en kostenefficiëntie te verbeteren. Modellering zetten we eveneens in als tool om te voorspellen hoe procesontwerp de kinetiek van retentie van voedingsstoffen en functionele eigenschappen van verwerkte voedingsproducten beïnvloedt en hoe dit bijdraagt aan gewenste eigenschappen en kwaliteit. We bekijken in welke mate een nieuwsoortige conserventechnologie (met gemodificeerde blikgeometrieën) het procesontwerp aanvult, opnieuw om de energie-efficiëntie te verbeteren. 


Financiering
VLAIO

Externe partner(s)
Ankara University
Greenyard Foods
NoFima As
RISE Research Institutes of Sweden AB
AcroniemINPROVE
StatusVoltooid
Effectieve start/einddatum1/04/1830/09/21

Data Management Plan vlag voor FRIS

  • DMP niet aanwezig

Vingerafdruk

Bekijk de onderzoeksonderwerpen aangekaart door dit project. Deze labels worden gegenereerd op basis van de onderliggende toekenningen/beurzen. Samen vormen ze een unieke vingerafdruk.