Projectdetails
Beschrijving
De methodes die men gebruikt in het rassenonderzoek zijn gedurend het 5 jaar lopend onderzoeksproject INVITE geoptimaliseerd. Het consortium heeft daarbij de indicator duurzaamheid als focus genomen. Veredelingsbedrijven streven ernaar nieuwe plantenrassen te ontwikkelen die beter bestand zijn tegen biotische en abiotische stressfactoren, en die efficiënter omgaan met hulpbronnen. Om dit te ondersteunen, hebben de onderzoekers van INVITE de rassenproeven verfijnd door kandidaat-rassen te beoordelen onder meer diverse groeiomstandigheden. Als een van de kenniscentra die rassenonderzoek organiseert speelde ILVO een sleutelrol in INVITE door dronetechnologie te introduceren om de prestaties van rassen te evalueren.
Onderzoeksaanpak
Het onderzoek richtte zich op verschillende gewassen die belangrijk zijn voor de EU in verband met veredeling, vermeerdering en voedsel- en veevoerproductie. Dat zijnbij voorbeeld maïs, granen en Engels raaigras. De belangrijkste stappen waren (1) Het identificeren van gewaskenmerken en bio-indicatoren die gekoppeld zijn aan RUE en veerkracht onder uitdagende groeiomstandigheden. (2) Het ontwikkelen van nieuwe fenotyperings- en genotyperingstools om deze bio-indicatoren te bestuderen. (3) Het opstellen van gewasmodellen en statistische tools om de prestaties van rassen in te schatten onder uiteenlopende agro-ecologische omstandigheden en managementpraktijken. (4) Het verbeteren van bestaande protocollen voor rassenproeven en (5) Het opzetten van nieuwe netwerken voor toekomstige rassenproeven en het formuleren van beleidsaanbevelingen op basis van de onderzoeksresultaten en ontwikkelde technologieën.
Relevantie/Valorisatie
De moderne landbouw staat voor de enorme uitdaging om te voldoen aan de groeiende vraag naar voedsel en veevoer, terwijl rekening wordt gehouden met de impact van klimaatverandering en de noodzaak tot milieuduurzaamheid. Nieuwe rassen moeten hogere opbrengsten leveren, van hoge kwaliteit zijn en veerkrachtig blijven onder veranderende omstandigheden. Dit vereist geavanceerde testmethoden en tools die verder gaan dan de traditionele DUS (distinct, uniform, stable) en VCU (waarde voor teelt en gebruik) protocollen voor landbouw- en voedergewassen. Door de rassenonderzoeksmethoden te verbeteren en nieuwe technologieën te integreren, versnelt het INVITE-onderzoek ongetwijfeld de innovatie in plantenveredeling. Dit maakt een snellere toepassing van duurzame oplossingen mogelijk, wat zowel boeren als een veerkrachtiger landbouwsysteem ten goede komt.
EU Horizon2020
Acroniem | INVITE |
---|---|
Status | Voltooid |
Effectieve start/einddatum | 1/07/19 → 31/12/24 |
Data Management Plan vlag voor FRIS
- DMP niet aanwezig