Internet der dieren: draadloze spatio-temporele observatie van melkgeiten met behulp van unsupervised deep learning

Projectdetails

Beschrijving

Centrale onderzoeksvraag/doel

Hoe kunnen we in de geitenhouderij een draadloos geautomatiseerde monitoringsysteem met sensoren op het dier ontwikkelen/verbeteren om de veehouder real-time inzicht te bieden in de dagelijkse (inter)actie van de melkgeiten? De precisielandbouw technologie mikt in dit geval op de optimalisatie van het productieproces en vooral ook op de gezonde leefomstandigheden voor het dier.Onderzoeksaanpak

Door iedere geit uit te rusten met een draadloze accelerometer en UWB tag kunnen we zowel data van activiteiten als data omtrent hun positie verzamelen. We passen nieuwe deep learning technieken toe op deze data om nuttige statistieken te berekenen, alsook belangrijke evenementen, zoals een bevalling, en algemene gezondheidsproblemen te detecteren. Het project mikt expliciet op een zo laag mogelijke inspanning qua benodigde draadloze en positionerings- infrastructuur en energieverbruik van de sensoren en van de berekeningsmodule.


Relevantie/Valorisatie

De melkgeiten industrie is aan een opmars bezig, alleen in Vlaanderen zijn er al meer dan 26 000 melkgeiten. Deze produceren jaarlijks meer dan 30 miljoen liter melk. Terwijl de industrie zelf meer wordt gecommercialiseerd wordt ook de bevolking meer bezorgd omtrent de leefomstandigheden en de algemene gezondheid van de veestapel.


Financiering
FWO - Fonds Wetenschappelijk Onderzoek

Externe partner(s)
Ugent - Fac. Diergeneeskunde
UGent - IDlab
AcroniemGEITPLF
StatusIn uitvoering
Effectieve start/einddatum1/11/2131/10/25

Data Management Plan vlag voor FRIS

  • DMP aanwezig

Vingerafdruk

Bekijk de onderzoeksonderwerpen aangekaart door dit project. Deze labels worden gegenereerd op basis van de onderliggende toekenningen/beurzen. Samen vormen ze een unieke vingerafdruk.