Investeringen in de opstart van snelle en mobiele analyseapparatuur

Projectdetails

Beschrijving

Algemeen kader

Om de nieuwere plantaardige eiwitgewassen op te volgen als een voedingsgrondstof die bewezen kwaliteitsvol en duurzaam is, zijn slimme on site analyses wenselijk. Dit project beoogt de opstart van mobiele analyses, die met verplaatsbare apparatuur de innovaties bij bedrijven ondersteunt en die snel en accuraat duidelijk helpt maken hoe divers en duurzaam de eiwitten zijn. Deze doelstelling kadert binnen de Vlaamse Eiwitstrategie en bouwt mee aan de zogeheten Slimme Specialisatiestrategie van Vlaanderen. Eiwitdiversificatie betekent dat de mensen meer nieuwe eiwitten zullen consumeren. Die dienen lekker, kwaliteitsvol en voedselveilig te zijn alvorens ze hun intrede kunnen maken in onze voeding. Om dit te onderzoeken, is diepgaande analyse van de eiwitkwaliteit nodig. 


Onderzoeksaanpak

Bij de nieuwe plantaardige eiwitgewassen op de Vlaamse velden hoort optimalisatie tot een duurzame teelt. Om die te bepalen is het belangrijk om ook de uit de bodem opstijgende broeikasgasemissies zoals N2O (lachgas) te kunnen meten. Via dit project investeren we in geschikte mobiele analysetoestellen voor dat doel. Verderop in de keten zijn er ook kennishiaten inzake de kwaliteit en kenmerken/gedragingen van het (nieuwe) plantaardige eiwit, zoals verwerkt op verschillende manieren. De eiwitten moeten lekker, goed samengesteld en voedselveilig zijn. Dat vergt diepgaande analyses van eiwitkwaliteit via geavanceerde analysetechnieken (LC-HRMS), welke we verwerven binnen het project. Die kennis vanuit de LC-HRMS resultaten vormt bovendien één van de vele datasets die de basis vormen om snelle en mobiele meettechnieken te ontwikkelen op basis van spectrale data. De aankoop van en het vlot werken met een mobiel inzetbare spectrofotometer is dus ook een hoofdstuk in het project. Een spectrofotometer laat toe de kwaliteit op te volgen doorheen het teelt- en verwerkingsproces en elke stap ervan te optimaliseren.


Relevantie/Valorisatie

FAST-ANALAB is een veelbelovend project waar de apparatuur en de daarbij horende opgebouwde kennis te dienste staat van de eiwitshift in Vlaanderen, en van de geslaagde uitbouw van een (volledige) plantaardige eiwit-agrovoedingsketen. Via de werking van de ILVO living labs zetten de onderzoekers de betreffende onderzoekinfrastructuur in voor co-creatieve innovaties in bedrijven.  

AcroniemFAST-ANALAB
StatusVoltooid
Effectieve start/einddatum21/08/2331/12/23

Data Management Plan vlag voor FRIS

  • DMP niet aanwezig

Vingerafdruk

Bekijk de onderzoeksonderwerpen aangekaart door dit project. Deze labels worden gegenereerd op basis van de onderliggende toekenningen/beurzen. Samen vormen ze een unieke vingerafdruk.