Kleinschalige innovatieve verwerkingsapparatuur

Projectdetails

Beschrijving

Centrale onderzoeksvraag/doel

De Food Pilot is momenteel goed uitgerust met zeer veelzijdige apparatuur voor het simuleren van de
meeste voedingsbewerkingen op pilootschaal, ook voor de extractie van (nieuwe) eiwitten. Extracties
van eiwitten leveren echter niet altijd grote hoeveelheden eiwit op, waardoor de volgende
processingstappen niet altijd op pilootschaal haalbaar zijn. Daarenboven zijn van de nieuwe
alternatieve eiwitbronnen in de exploratieve fase van de primaire productie geen grote hoeveelheden
voorradig om verder te verwerken. Om tegemoet te komen aan de vragen van de KMO’s om ook met
kleine hoeveelheden eiwitrijke grondstoffen innovatieve technologieën te kunnen testen, is er een
duidelijke nood om te investeren in een aparte ruimte met innovatieve kleinschalige commerciële
apparatuur (range 0,5 -5 kg).


Onderzoeksaanpak

Specifiek zal via dit project geïnvesteerd worden in kleinschalige apparatuur voor het wassen,
versnijden, vermalen, celdesintegratie, scheiden, drogen en vormgeven van eiwitrijke grondstoffen. De
stappen vóór de eiwitextractie zijn apparatuur voor de voorbehandeling van de grondstoffen. De
stappen na extractie leiden tot productontwikkelingen. Het project omvat ook de aanpassing van een
ruimte waarin deze toestellen kunnen bediend worden.


Relevantie/Valorisatie

In combinatie met de andere piloottoestellen in de Food Pilot, kunnen zo volledige
verwerkingsprocessen gesimuleerd worden van diverse eiwitrijke grondstoffen tot nieuwe
eindproducten in de subsectoren groenten en fruit, vlees, bakkerij, zuivel, bereide maaltijden,
enzovoort. Een unieke testomgeving in Vlaanderen en in het buitenland.
Jaarlijks worden tot 550 piloottesten uitgevoerd in de Food Pilot, die leiden tot concrete realisaties bij
de klanten.

AcroniemINNOLAB
StatusIn uitvoering
Effectieve start/einddatum10/07/2131/12/23