Projectdetails
Beschrijving
De Food Pilot is momenteel goed uitgerust met zeer veelzijdige apparatuur voor het simuleren van de meeste voedingsbewerkingen op pilootschaal, ook voor de extractie van (nieuwe) eiwitten. Extracties van eiwitten leveren echter niet altijd grote hoeveelheden eiwit op, waardoor de erop volgende processing stappen niet altijd meer op pilootschaal haalbaar zijn. Soms zijn er van nieuwe alternatieve eiwitbronnen in de exploratieve fase van de primaire productie ook geen grote hoeveelheden voorradig om verder te testen en te bestuderen. Om tegemoet te komen aan de vragen van de KMO’s om ook met kleine hoeveelheden eiwitrijke grondstoffen innovatieve technologieën te kunnen testen, is er een duidelijke nood om te investeren in een aparte ruimte met innovatieve kleinschalige commerciële apparatuur (range 0,5 -5 kg).
Onderzoeksaanpak
Via dit project wordt specifiek geïnvesteerd in kleinschalige apparatuur voor het wassen, versnijden, vermalen, de celdesintegratie, scheiden, drogen en vormgeven van eiwitrijke grondstoffen. De stappen vóór de eiwitextractie zijn apparatuur voor de voorbehandeling van de grondstoffen. De stappen na extractie leiden tot productontwikkelingen. Het project omvat ook de aanpassing van een ruimte waarin deze toestellen kunnen bediend worden.
Relevantie/Valorisatie
In combinatie met de andere piloottoestellen in de Food Pilot, kunnen zo volledige verwerkingsprocessen gesimuleerd worden van diverse eiwitrijke grondstoffen tot nieuwe eindproducten in de subsectoren groenten en fruit, vlees, bakkerij, zuivel, bereide maaltijden, enzovoort. Een unieke testomgeving in Vlaanderen en in het buitenland. Jaarlijks worden tot 550 piloottesten uitgevoerd in de Food Pilot, die leiden tot concrete realisaties bij de klanten.
Dit project is een samenwerking tussen ILVO en Flanders'FOOD
Acroniem | INNOLAB |
---|---|
Status | In uitvoering |
Effectieve start/einddatum | 10/07/21 → 31/12/23 |
Data Management Plan vlag voor FRIS
- DMP niet aanwezig