Kwaliteitsvariatie in verse hammen en kookhammen van varkens in Vlaanderen : inzicht in de bijdrage van genetica en het potentieel van een minimaal invasieve meettechniek

Projectdetails

Beschrijving

Centrale onderzoeksvraag/doel

Het doel van dit project was om een beeld te krijgen van de vleeskwaliteit en zijn variatie in typische eindbeer- en zeugenlijnen die momenteel het genetische basismateriaal vormen van onze Vlaamse vleesvarkens. Het unieke aan dit project was dat de vleeskwaliteit hierbij bepaald werd op zowel vers vlees als hoogwaardige kookham. Daarnaast werd ook nagegaan of niet-destructieve meetmethodes gecorreleerd konden worden met de kwaliteit van de verse en gekookte ham en zo als ‘merker’ te dienen bij grootschalige monitoring. De resultaten van dit project helpen om geschikte geneticastrategieën voorop te stellen die op termijn moeten leiden tot Vlaamse vleesvarkens met een betere vleeskwaliteit en goede groeiprestaties.  


Onderzoeksaanpak

De variatie in vleeskwaliteit werd onderzocht bij gerichte kruisingen van drie zeugenlijnen en twee types Belgische Piétrain eindbeerlijnen. Een type was meer geselecteerd naar hogere groei en het ander type naar hogere karkaskwaliteit. De groeiprestaties, karkaskwaliteit en vleeskwaliteit van de nakomelingen van deze dieren werden opgevolgd. De vleeskwaliteit werd bepaald op zowel vers vlees (carré en ham) als verwerkt product (kookham). Alsook werd het potentieel van 4 types niet-destructieve meetmethodes (NitFom, Jambo Flash, Vis/NIR Zeiss Corona Fibre en MLSI) geëvalueerd om de vleeskwaliteit van verse ham en kookham te voorspellen. 


Financiering
Flanders' Food
VLAIO

Externe partner(s)
Flanders' Food
KULeuven - Dept. Biosystemen
Ugent - Fac. Bio-ingenieurswetenschappen
AcroniemPROTENDERHAM
StatusVoltooid
Effectieve start/einddatum1/01/1831/12/19

Data Management Plan vlag voor FRIS

  • DMP niet aanwezig

Vingerafdruk

Bekijk de onderzoeksonderwerpen aangekaart door dit project. Deze labels worden gegenereerd op basis van de onderliggende toekenningen/beurzen. Samen vormen ze een unieke vingerafdruk.