Laagdrempelige digitale experimenteerruimtes - West-Vlaanderen

  • Polet, Hans (Projectverantwoordelijke)
  • De Peuter, Sabine (Voormalig Projectbegeleider)
  • Vandendriessche, Sofie (Voormalig projectmedewerker)

Projectdetails

Beschrijving

Algemeen kader

Vele Vlaamse KMO’s hebben nog substantiële stappen te zetten in het digitaliseringsproces. Tegelijkertijd stellen we vast dat er heel wat organisaties ondersteuning aanbieden bij dit digitaliseringsproces, op verschillende momenten van het transformatiepad, soms fragmentarisch of weinig transparantie. Via dit EFRO-project wordt nu door VOKA per Vlaamse provincie een laagdrempelige aanpak inzake digitalisering voor zoveel mogelijk Vlaamse KMO’s uitgerold. Wat West-Vlaanderen betreft is de mariene afdeling van ILVO één van de kennispartners die het digitaal hulp- en begeleidingsloket mee ondersteunen.  


Onderzoeksaanpak

Er komen digitale experience labs met begeleiding door een breed consortium aan complementaire kennispartners - waaronder dus ILVO- die de digitaliseringsambitie bij KMO’s versnellen. De KMO's kunnen overigens uit alle sectoren terecht bij het loket. Zodra ze bereid zijn te investeren in hun digitale transformatie krijgen ze op een eenvoudige manier toegang tot begeleiding rond nieuwe (datagedreven) digitale technologieën. Ook integratie van digisystemen en lokale aanpassingen aan de concrete bedrijfsrealiteit is mogelijk. De kennispartners helpen bij het in kaart brengen van beschikbare infrastructuur, tools en methodieken en geven technisch expertise. De consortiumpartners geven ook aandacht aan eventuele  flankerende aspecten. Binnen elke provincie wordt deze digitale hub op eenzelfde manier worden uitgerold met een digitaal platform in functie van synergie en transparantie. Voka neemt de rol van SPOC op en heeft hiervoor een ruim consortium aan partners samengesteld.


Relevantie/Valorisatie

In West-Vlaanderen bevinden zich heel wat landbouw-, voedings- en mariengerelateerde KMO’s, waar ILVO een snelle connectie mee heeft. In dit project wordt echter duidelijk dat ILVO zich als Vlaamse wetenschappelijke instelling ter beschikking stelt van het KMO-weefsel, met zijn algemeen bruikbare digitale expertise. ILVO draagt hier nuttig bij aan de activering van mogelijks elke Vlaamse KMO op het vlak van digitalisering via een laagdrempelige aanpak. De KMO's die een (verdere) digitalisering met begeleiding omarmen wordt gevraagd om zelf 30% bij te dragen aan de begeleiding.  


Financiering
Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO)
AcroniemDIGITEX
StatusVoltooid
Effectieve start/einddatum1/01/2130/06/23

Data Management Plan vlag voor FRIS

  • DMP niet aanwezig

Vingerafdruk

Bekijk de onderzoeksonderwerpen aangekaart door dit project. Deze labels worden gegenereerd op basis van de onderliggende toekenningen/beurzen. Samen vormen ze een unieke vingerafdruk.