Mapping of disease resistance in a segregating diploid rose population

 • Leus, Leen (Projectverantwoordelijke)
 • Hosseini Moghaddam, Hossein (Voormalig Onderzoeker)

  Projectdetails

  Beschrijving

  Centrale onderzoeksvraag/doel
  Ziekteresistentie is in de veredeling van tuinrozen prioritair. Dit onderzoek richt zich op het optimaliseren van de ziekteresistentie tegen ‘echte meeldauw’ (Podosphaera pannosa) via aangepaste selectietechnieken, opbouw van kennis over de ziekte zelf en beter begrijpen van de resistentie in de plant. Echte meeldauw (Podosphaera pannosa) is één van de belangrijkste ziekten bij roos. De ziekte komt zowel voor onder glas bij snijrozen als in open lucht op tuinrozen.

  Onderzoeksaanpak
  Wij onderzoeken de karakteristieken van de pathogeen gekoppeld aan de resistentie in de plant: verschillen in virulentie tussen pathotypes, resistentiereacties op niveau van het blad tijdens de ontwikkeling van de schimmel en moleculaire merkers voor ziekteresistentie. Concreet worden verschillen in resistentie in de plant onderzocht op een diploïde rozenpopulatie ('Yesterday' x R. Wichurana). Hierbij vergelijken we de verschillende resistentiereacties bij de nakomelingen in de populatie na inoculatie met verschillende echte meeldauw pathotypes. Daarnaast ontwikkelen we een genetische kaart voor roos. Op deze kaart wordt gezocht naar genetische merkers (QTLs - Quantitative Trait Loci) voor pathotype specifieke resistentie.

  Relevantie/Valorisatie
  Dit onderzoek heeft aangetoond dat er bij rozen wel degelijk verschillende types resistentie bestaan. Bij de roos 'Yesterday' is vastgesteld dat bij een bepaald pathotype van echte meeldauw, de schimmelsporen kiemen op het rozenblad maar verdere ontwikkeling van de schimmel wordt gestopt. Bij een ander pathotype kan de schimmel zich wel ontwikkelen maar de afweer van de plant bestaat uit celreacties. Bepaalde cellen waar de schimmel zich in vestigt sterven af (hypersensitiviteitsrespons). Wanneer een plant als reactie op de schimmel snel veel celreacties ontwikkelt wordt de schimmelgroei geremd. Pathotype specifieke QTLs werden gevonden op de genetische kaart van roos. Door het maken van kruisingen kunnen bepaalde types van reacties tegenover echte meeldauw in rozen worden gecombineerd en wordt een roos met betere resistentie verkregen.
  AcroniemMEELDAUWROOS
  StatusVoltooid
  Effectieve start/einddatum1/01/0731/05/11

  Data Management Plan vlag voor FRIS

  • DMP niet aanwezig

  Vingerafdruk

  Bekijk de onderzoeksonderwerpen aangekaart door dit project. Deze labels worden gegenereerd op basis van de onderliggende toekenningen/beurzen. Samen vormen ze een unieke vingerafdruk.