Meeldauwresistentie bij peterselie

 • Vleugels, Tim (Onderzoeker)
 • De Clercq, Hervé (Voormalig Projectverantwoordelijke)

  Projectdetails

  Beschrijving

  Centrale onderzoeksvraag/doel
  Dit onderzoeksproject focust op resistentie tegen een plantenziekte die peterselie aantast, nl. de schimmel meeldauw of de witziekte. Uit veldproeven is gebleken dat er wel genetische verschillen bestaan binnen de soort peterselie inzake resistentie voor witziekte. We trachten door recurrente selectie meer resistente/tolerante planten te kruisen tot een nieuw en beter ras. Doordat peterselie een verse groente is, zijn de toegelaten gewasbeschermingsmiddelen zeer beperkt in aantal of onbestaande.

   

  Onderzoeksaanpak
  Aangezien meeldauw een obligaat parasiet is streven we ernaar om de schimmel onder gecontroleerde omstandigheden (tunnelserre) de peterselie te laten infecteren. Op die manier kunnen we de zeer gevoelige van de meer resistente half-sib families onderscheiden. De meest resistente peterselieplanten uit de beste families vormen de basis voor de veredeling naar een nieuw ras.

   

  Relevantie/Valorisatie
  Onderzoeksresultaten omtrent de epidemiologie van de witziekte en de kweek van de schimmel op peterselieplanten in isolatie leidt tot een bruikbaar protocol voor verder onderzoek en screening. Finaal beogen we de creatie van een nieuwe, meer oogstzekere witziektetolerante cultivar peterselie.

   
  AcroniemMEELDAUWPETERSELIE
  StatusVoltooid
  Effectieve start/einddatum1/01/1231/12/17

  Data Management Plan vlag voor FRIS

  • DMP niet aanwezig

  Vingerafdruk

  Bekijk de onderzoeksonderwerpen aangekaart door dit project. Deze labels worden gegenereerd op basis van de onderliggende toekenningen/beurzen. Samen vormen ze een unieke vingerafdruk.