Micro-algen eiwitingrediënten voor het voedsel en voeder van de toekomst

Projectdetails

Beschrijving

Algemeen kader

Een aantal wereldproblemen zoals de klimaatverandering, honger en een te lage beschikbaarheid van eiwit-evenichtige voeding, schaarser wordende natuurlijke hulpbronnen,... plaatsen de voedingsindustrie ook bij ons voor een uitdaging: de gewenste omschakeling naar alternatieve, milieuvriendelijke, plantaardige eiwitbronnen. In het kader van de zogeheten ‘eiwittransitie’ wordt voorspeld en gehoopt dat ook microalgen-eiwitten in de toekomst bijdragen aan een voldoende, voedzame, veilige en betaalbare voedselvoorziening voor een snel groeiende wereldbevolking met veranderende voedingsgewoonten. Het project ProFuture heeft tot doel de marktintroductie voor te bereiden van innovatieve, maatschappelijk verantwoorde, duurzame, eiwitrijke levensmiddelen- en diervoederingrediënten op basis van microalgen. Meerbepaald microalgen die zijn geproduceerd in, en goedgekeurd door de EU. ProFuture is een 4 jaar durend Horizon 2020project met 32 Europese deelnemers uit onderzoek, productie en handel. Het doel is  kennis, productontwikkelingen en marktstrategieën rond microalgen-eiwitten te leveren.


Onderzoeksaanpak

De focus van de aan ILVO toegekende taken binnen ProFuture ligt op de analyse van de microalgen, eiwitextracten en nevenproducten, die door de algenproducerende projectpartners worden geleverd. Onze analytische resultaten vormen de basis voor de voedsel- en voederveiligheid en voor beslissingen, zoals de keuze van de juiste microalgenstammen, procesmethodes, voedingsmatrices en valorisatiemogelijkheden van de nevenproducten. Bijgevolg zullen we uitgebreide analyses uitvoeren met betrekking tot de volgende kenmerken van de producten: Nutritionele parameters (zoals samenstelling en aminozuurprofiel), technisch-functionele eigenschappen (viscositeit, oplosbaarheid, vetbindende en watervasthoudende capaciteit, gelerend vermogen, thermische, emulgerende en schuimende eigenschappen), veiligheidskenmerken (zware metalen analyse, allergeniciteit, microbiologische stabiliteit en de aanwezigheid van microcystine en ß-N-Methylamino-l-alanine), organoleptische eigenschappen (smaak en geur) en interactie met voedsel- en voedermatrices (emulsie- en gel-hittestabiliteit, gelsterkte, zetapotentiaal, ontwikkelen en gebruiken van modelsystemen). Verder wordt de spiraalfilterpers geëvalueerd als extractiemethode en sproeidrogen en eventueel ‘agitated film drying’ als droogmethodes.


Relevantie/Valorisatie

Verschillende ProFuture partners plannen in het kader van dit marktgericht project de ontwikkeling van innovatieve voedings- en voedermiddelen met eiwitrijke ingrediënten uit microalgen. In het ontwikkelingstraject bewaken de partners kritisch dat zij betaalbaar, maatschappelijk verantwoord en duurzaam geproduceerd kunnen worden van microalgen-biomassa. We verwachten op die manier de microalgen-waardeketen in de EU te verbeteren, de perceptie en acceptatie door de consument gunstig te beïnvloeden en de regelgeving, bedrijfsmodellen en marktstrategieën te optimaliseren. Dat is een belangrijke bijdrage tot een succesvolle en onvermijdelijke 'eiwittransitie'.

AcroniemPROFUTURE
StatusVoltooid
Effectieve start/einddatum1/10/1931/12/23

Data Management Plan vlag voor FRIS

  • DMP aanwezig

Vingerafdruk

Bekijk de onderzoeksonderwerpen aangekaart door dit project. Deze labels worden gegenereerd op basis van de onderliggende toekenningen/beurzen. Samen vormen ze een unieke vingerafdruk.