Nieuwe impulsen voor prei door diversificatie in het assortiment en vernieuwing in de verwerking steunend op metabolietprofielen

  Projectdetails

  Beschrijving

  Algemeen kader
  Prei is een product met een ouderwets en traditioneel imago, zowel qua vermarkting als gebruik. Van een aantal gewassen zoals ajuin en look uit deze plantenfamilie is de waaier aan gezondheidsbevorderende stoffen bekend. Fundamentele kennis omtrent smaak en inhoudstoffen bij prei ontbreekt echter. Dit onderzoeksproject identificeert en kwantificeert de aparte componenten in verse, rauwe prei en dit voor een brede waaier van verschillende preivariëteiten. In een volgende stap bepalen de onderzoekers welke effecten er optreden voor elk van deze componenten als gevolg van bepaalde verwerkingsprocessen van prei door de voedingsindustrie (vb. koken, verpoederen, …). Het is de bedoeling om zicht te krijgen op de stabiliteit of de veranderingen van de componenten tijdens de verwerking.

  Onderzoeksaanpak
  De belangrijkste bio-actieve componenten in prei zijn de flavonoïden, organosulfiden en fructanen. Naast de specifieke kwantificatie van deze afzonderlijke groepen, bepalen wij met behulp van antioxidant assays (ORAC, FRAP) de antioxidantcapaciteit van de preistalen. Via een Folin-Ciocalteu analyse stellen we het totaal gehalte aan polyfenolen vast. Deze doelgerichte analyses worden uitgevoerd in functie van genetische diversiteit, plantendeel, teeltcondities en verwerkingsmethodes. Tenslotte stellen we ook een breed metabolietenprofiel op door gebruik te maken van ‘metabolite profiling’ via de UPLC-am-MS techniek.

  Relevantie/Valorisatie
  Prei is in Vlaanderen de belangrijkste vollegrondsgroente met een areaal van 3200 ha. Wij verwachten dat de onderzoeksresultaten kansen bieden om het gebruik van deze groente te optimaliseren en nieuwe toepassingsmogelijkheden te ontwikkelen. Wanneer de interessante gezondheidsbevorderende componenten in prei gekarakteriseerd en gekwantificeerd zijn, ook na bewerkingen van de prei, dan kan de preiproducerende sector het assortiment slimmer segmenteren en nieuwe toepassingen en vermarktingsmogelijkheden ontwikkelen. Diversificatie binnen het huidige aanbod van prei op basis van specifieke cultivarselectie, aangepaste teeltpraktijk en/of verwerking komt binnen handbereik.
  AcroniemPREIVALOR
  StatusVoltooid
  Effectieve start/einddatum1/10/0831/05/13

  Data Management Plan vlag voor FRIS

  • DMP niet aanwezig

  Vingerafdruk

  Bekijk de onderzoeksonderwerpen aangekaart door dit project. Deze labels worden gegenereerd op basis van de onderliggende toekenningen/beurzen. Samen vormen ze een unieke vingerafdruk.