Nutrition Health Care Systems

Projectdetails

Beschrijving

Algemeen kader

Op het snijpunt van gezondheid, voeding(sproductie) en zorg zijn er belangrijke innovaties mogelijk en nuttig. Vijf onderzoeksgerichte organisaties, namelijk ILVO, Flanders’FOOD, VIVES, TUA West en Pom West-Vlaanderen, hebben daarvoor in september 2019 het NuHCaS onderzoeks- en innovatiecentrum opgericht. Doel is om multidisciplinair, evidence-based onderzoek in een genetwerkte en praktijkgerichte set-up te kunnen uitvoeren en om verder innovaties te exploreren in voeding & zorg op langere termijn, die zowel zorgen voor economische als maatschappelijke impact. Nuhcas, voluit Nutrition Health Care System, slaat de brug tussen voeding en gezondheid zodat deze sectoren kunnen inspelen op elkaars noden en opportuniteiten. Door samen te werken willen ze komen tot vraaggedreven, impactvolle innovaties en oplosingen.


Onderzoeksaanpak

Via en voor NuHCaS zijn testomgevingen ontwikkeld die de reële omstandigheden van het verpakken, koelen en regenereren nabootsen. A.d.h.v. simulaties gaat men daar bijvoorbeeld kwaliteitsverlies na, sensorieel en nutritioneel. Ook verzamelt men data om de logistiek van maaltijdbezorging te verbeteren. NuhCas stelt zich ten dienste van betrokken actoren in zorg, gezondheid en voeding om gezamenlijk experimenten uit te voeren, in de Food Pilot bij ILVO Melle of het Food Innovation Park in Roeselare (met onder meer de grootkeuken FR&D Hall, de labs, smaakhokjes, en de experimentele fitnessruimte). 


Relevantie/Valorisatie

NuhCas heeft meerdere projecten, evenementen, initatieven, kennisuitwisselingen gerealiseerd en blijft dit doen. De focus ligt onder meer op mensen met een chronische zorgvraag. Deze mensen verblijven in woonzorgcentra, ziekenhuizen, of nog thuis maar zijn niet in staat zelf te koken. Hun maaltijden worden bereid in grootkeukens en onderworpen aan een regeneratieproces (voeding wordt na koelen of invriezen opnieuw
opgewarmd). Men bouwt kennis op om de kwaliteit van deze maaltijden te verbeteren en ze af te stemmen op de noden. Het netwerk geeft een boost aan het toegepast onderzoek over thema’s als malnutritie door lichaamsbeperkingen, en aan de patiënt aangepaste én aantrekkelijke voeding. De implementatie van onderzoeksresultaten raakt ook versneld geïmplementeerd in de praktijk.

AcroniemNUHCAS-EFRO
StatusVoltooid
Effectieve start/einddatum1/06/1931/03/22

Data Management Plan vlag voor FRIS

  • DMP niet aanwezig

Vingerafdruk

Bekijk de onderzoeksonderwerpen aangekaart door dit project. Deze labels worden gegenereerd op basis van de onderliggende toekenningen/beurzen. Samen vormen ze een unieke vingerafdruk.